Bilall Fallah (links) en Adil El Arbi. Beeld Dena Huys
Bilall Fallah (links) en Adil El Arbi.Beeld Dena Huys

InterviewAdil El Arbi & Bilall Fallah

Adil & Bilall jagen op jonge filmmakers: ‘We weten dat er in België heel wat verborgen talent rondloopt’

Adil El Arbi en Bilall Fallah richten hun lens op de volgende generatie filmmakers. Het Belgische regisseursduo, dat ook de Verenigde Staten aan het veroveren is, zetelde de voorbije weken in de jury van ‘Point of U’, een filmwedstrijd georganiseerd door jongerenplatform WAJOW en gesponsord door Samsung. Verderop in dit interview kunt u de prijswinnende video’s bekijken.

Anaïs Dockx

HUMO Vanwaar komt het idee om ‘Point of U’ te organiseren?

ADIL EL ARBI «De bedoeling is om op zoek te gaan naar nieuwe talenten. We weten namelijk dat er in België heel wat verborgen talent rondloopt. ‘Point of U’ is een manier om die jongeren zo laagdrempelig mogelijk een kans te geven. Toen wij 18 jaar waren, hebben we ook kansen gekregen.»

HUMO Wat houdt de wedstrijd concreet in?

EL ARBI «Tijdens de paasvakantie werden er een aantal workshops en Q&A’s georganiseerd waarbij kandidaten al hun vragen konden stellen over de filmwereld en over hoe ons parcours eruitzag. Bij andere juryleden, zoals Flo Windey, Raia Maria Laura en Ramy Fouad, konden ze echt in detail treden over hun manier van werken. Daarna mochten ze allemaal zelf kortfilms filmen en monteren met een smartphone.»

BILALL FALLAH «De wedstrijd werd opgedeeld in drie categorieën: ‘Music Clip’, ‘Factual’ en ‘Fictie’. Er was ook een winnaar in de categorie ‘Meest maatschappelijk relevant’. Waarschijnlijk wordt ‘Point of U’ volgend jaar nog groter, in de vorm van een festival.»

HUMO Zijn jullie zelf al experts in het filmen met een smartphone?

EL ARBI «Wanneer wij dat zelf doen, is dat meestal een behind the scenes van de set. Dan filmen we bijvoorbeeld een kort interview. De kwaliteit is vandaag de dag top, je kunt daar echt wel professionele beelden mee maken.»

FALLAH «Soms gebruiken we onze smartphone ook om aan de filmcrew te tonen hoe bepaalde scènes eruit moeten zien. Zo kunnen we heel duidelijk maken hoe we het willen aanpakken.»

HUMO Op basis van welke criteria werden de winnaars gekozen?

EL ARBI «Heb je een eigen persoonlijkheid? Heb je iets te vertellen? Er speelt veel mee. Natuurlijk kijken we ook naar het technische aspect, maar iedereen is op dat vlak wel on point. Het gaat vooral om de originaliteit. De winnaars hadden een manier van vertellen die onverwacht was. Binnen de categorie ‘Factual’ had de winnaar iets neergezet dat niet zomaar een reportage was. Hij heeft iets speciaals, origineels en experimenteels gecreëerd. Het kwam binnen.»

FALLAH «Ik denk dat we van sommige deelnemers nog zullen horen later. Ik ben daar zelfs zeker van. Het is ongelooflijk dat ze zo jong zijn. De jongste was 14, de oudste 22, en zij hebben al zóveel talent. Wij noteren en onthouden dat.»

Bij elke categorie hoorde een gepaste winnaar. Sven Van Alboom (22) ging aan de haal met de prijs voor beste ‘Music Clip’. In de categorie ‘Meest maatschappelijk relevant’ won de Amsterdamse Yasmina Ahamiane (19). In de categorie ‘Fictie’ mochten we Sem Cuypers (17) feliciteren en Lukas Gevaert (22) won in de categorie ‘Factual’.

(Het interview gaat verder onder de video’s)

Factual: Lukas Gevaert (22) - ‘Copy Paste’

Music Clip: Sven Van Alboom (22) - ‘Every Little Thing Will Change’

Fictie: Sem cuypers (17) - ‘Maiyantiho’

Meest maatschappelijk relevant: Yasmina Ahamiane (19) – ‘They Will Never Understand’


HUMO Hoe ziet jullie agenda er intussen uit?

EL ARBI «We zijn nu onze Belgische film beginnen te draaien in Molenbeek, met als werktitel ‘Rebel’.»

FALLAH «En tegelijkertijd zijn we de series ‘Ms. Marvel’ en ‘Grond’ aan het afwerken.»

HUMO Druk genoeg!

EL ARBI (lacht) «Af en toe stelt iemand een vraag en moet je even nadenken: ‘Euh… Wacht, wat? Ah ja, oké!’ We zijn soms wat verrast wanneer we een vergadering binnenstappen: ‘Ah! Het is de ‘Marvel’-meeting vandaag, niet de ‘Grond’-meeting.’ (lacht)»

FALLAH «Uiteindelijk komt alles altijd goed, hoor. Het is gewoon toevallig dat die beide series nu in dezelfde laatste fase zitten. Slapen is natuurlijk dé sleutel om geconcentreerd te kunnen blijven, slapen is heilig.»

EL ARBI «We zijn oud aan het worden, hè. Een keer een nachtje doordoen en ik ben twee weken perte totale (lacht).»

HUMO Enkele weken geleden maakten jullie de mop dat er een ‘Adil & Bilall’-documentaire zou kunnen komen. Schuilt er misschien toch een beetje waarheid in dat mopje?

EL ARBI «We proberen al drie jaar een korte documentaire te maken, maar die gaat niet over onszelf. Het is een groot probeersel, maar ik denk dat dit het jaar wordt waarin we ’m afwerken.»

FALLAH «Dat moet ook, want we hebben een deadline. Hij zou zo’n 15 minuten duren, maar zo’n documentaire maken is natuurlijk iets helemaal anders dan fictie. Dat is bloed, zweet en tranen. We hebben inderdaad wel een mopje gemaakt dat we misschien een documentaire over onszelf zouden maken, omdat we alles behind the scenes al filmen.»

EL ARBI «We zouden misschien wel graag een YouTube-kanaal opstarten waar je zulke dingen zou kunnen bekijken. We zouden dan in filmpjes uitleggen hoe we bepaalde scènes hebben gemaakt, of we interviewen mensen uit de filmindustrie.»

FALLAH «Ja, en we kunnen de behind the scenes tonen van bepaalde dingen uit ons leven. Maar dat is nu nog geen prioriteit (lacht).»

EL ARBI «Nee, dat is nog niet voor morgen. Maar misschien wel voor dit najaar. We hebben wat dingen gefilmd, maar eerst moeten we checken of dat een beetje deftig gemonteerd is. En als dat het geval is...»

HUMO Hoelang blijven jullie nog in België, voor jullie weer naar de Verenigde Staten vertrekken?

EL ARBI «Nog zeker tot het najaar. Zodra ‘Rebel’ gedraaid is, moeten we beschikbaar zijn voor Amerika. Dat zou ongeveer aan het einde van de zomer moeten zijn.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234