'FC De Kampioenen - Kamer te huur' Beeld VRT
'FC De Kampioenen - Kamer te huur'Beeld VRT

'F.C. De Kampioenen'

‘Ah, eten Afrikanen ook met een mes?’. Waarom VRT besluit aflevering van ‘F.C. De Kampioenen’ te schrappen

Wie onze onvolprezen tv-gids ter hand neemt, zal een vreemde sprong opmerken in het zendschema van Eén: bij de herhaling van het dertiende seizoen van ‘F.C. De Kampioenen’, vanaf nu donderdag, springt men meteen van aflevering één naar aflevering drie.

Joshua Migneau

Waar de tweede gebleven is? In die aflevering, ‘Kamer te huur’, trekt een voetballer uit Kameroen in bij Pascale, wat Boma stikjaloers maakt. De zwarte huidskleur van Dieudonné, gespeeld door Bodé Michael Owa, is de voornaamste inspiratiebron voor de grappen. Op een gegeven moment valt Pascale uit de lucht omdat Dieudonné een mes vraagt om confituur te smeren. ‘Ah, jullie eten ook met een mes?’ De VRT kiest ervoor om de aflevering niet meer uit te zenden.

HUMO Is dit censuur?

HANS VAN GOETHEM (VRT-woordvoerder) «Neen. We wissen de geschiedenis niet, de aflevering blijft in het archief. Maar we zenden ze niet uit en zetten ze niet online. Zonder duiding past ze niet meer in de samenleving van vandaag. We hebben in het verleden nog afleveringen overgeslagen, met grappen die discriminerend waren. ‘F.C. De Kampioenen’ is nu eenmaal dertig jaar oud: zaken waar we vroeger niet van opkeken, kunnen nu ongepast zijn.»

HUMO Wij ontdekten de beslissing bij het samenstellen van de tv-gids. Waarom hebben jullie daar niet over gecommuniceerd?

VAN GOETHEM «We vinden dat we, als publieke omroep, niet mogen vooroplopen in het debat. Het is aan de maatschappij om een breed gedragen antwoord te vinden op racisme, discriminatie en de grenzen van humor.»

HUMO Dit is de eerste keer dat ‘Kamer te huur’ niet wordt uitgezonden. Hoe is die aflevering jullie ineens opgevallen?

VAN GOETHEM «Voor elke herhaling van een oudere reeks laten we iemand alle afleveringen screenen. Maar het is Diane Waumans, onze manager beroepsethiek, die samen met onze diversiteitsmedewerkers en het management beslist.»

HUMO En dus springen jullie meteen naar de derde aflevering: ‘Blond en meedogenloos’. Daarin zien we vrouwenzot Boma op z’n slechtst. Is dat dan wel oké?

VAN GOETHEM «Boma is niet altijd respectvol tegenover vrouwen, maar hij krijgt gewoonlijk tegengas en dat creëert de context die we vandaag nodig hebben. Het zou anders zijn als Boma’s vrouwonvriendelijke grappen niet werden gecorrigeerd.»

HUMO De BBC haalde onlangs een aflevering van ‘Fawlty Towers’ offline, maar ze staat nu weer online, voorafgegaan door een waarschuwing.

VAN GOETHEM «We overwegen ook een disclaimer, maar we werken er nog aan.»

F.C. De Kampioenen, Eén, van maandag tot zaterdag, 20.10

De aflevering is voorlopig nog wel op YouTube terug te vinden.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234