null Beeld

tv-tips'Heder'

Alexandra Rapaport: ‘Een muur vol dickpics helpt als je elke dag met seksueel geweld bezig bent’

Sinds kort te zien op Canvas en nu al volledig te bekijken op VRT.nu: ‘Heder’, een Zweedse krimi over een advocatenkantoor gespecialiseerd in zaken rond seksuele uitbuiting. Aan het hoofd staan vier vrouwen die al lang bevriend zijn, maar ook al even lang een geheim meedragen dat hen stevig in de problemen kan brengen. ‘Heder’ (Zweeds voor ‘eer’) is een buitenbeentje: de reeks is bedacht en wordt vertolkt door voornamelijk vrouwen, onder wie Sofia Helin, bekend van ‘The Bridge’, en Alexandra Rapaport, die meespeelde in ‘Jagten’.

ALEXANDRA RAPAPORT «Het idee voor ‘Heder’ komt van Sofia, die ooit in gesprek raakte met een advocate van een kantoor dat zaken rond misbruik en uitbuiting van vrouwen behandelt. Sofia contacteerde mij en de andere hoofdrolspeelsters. Ze zag het als een unieke kans om eens samen in een reeks te spelen. Wij kennen elkaar al meer dan twintig jaar, maar hadden nog nooit echt samengewerkt: als actrice ben je op een set vaak de enige vrouw tussen de mannen.»

HUMO Jullie waren al met de voorbereidingen bezig toen #MeToo losbarstte. Heeft dat iets veranderd?

RAPAPORT «Het heeft ons vooral gesterkt om voort te gaan. We hadden toen al een hoop research gedaan in dat echte advocatenkantoor, waren gaan praten met journalisten die onderzoek doen naar seksueel geweld en met slachtoffers. Hun verhalen waren vaak zo schokkend dat we ons afvroegen: kunnen we dit wel brengen op tv? Door #MeToo beseften we dat het net nodig was om die waarheid te vertellen.

»Tegelijk wisten we dat we van ‘Heder’ geen exposé over seksueel geweld en verkrachting mochten maken. Mensen hebben geen nood aan een preek over hoe ze zich bewust moeten zijn van alles wat verkeerd loopt: je moet die les meegeven in een tv-serie die spannend en onderhoudend is. Ik denk dat we daar ook in geslaagd zijn.»

HUMO In het kantoor is er een muur van dickpics die de advocaten toegestuurd hebben gekregen. Klopt het dat er aan die muur ook foto's hangen die jullie zelf ooit hebben gekregen?

RAPAPORT (lacht) «Neen. Toen we dat decor aan het bouwen waren, heb ik dat wel voor de grap voorgesteld. Maar het had gekund, zoveel is zeker. En de dickpic-muur bestaat echt, in dat kantoor waar Sofia haar eerste inspiratie haalde. Dat donkere gevoel voor humor is typisch voor de advocaten die daar werken: als je elke dag bezig bent met het slechtste wat mensen elkaar kunnen aandoen, heb je dat soort dingen nodig om erboven uit te stijgen, om de afschuw van je af te schudden.»

HUMO Hebben jullie, toen de reeks in Zweden op tv kwam, veel reacties gekregen?

RAPAPORT «Heel veel, via sociale media en mail, vooral van vrouwen die ook het slachtoffer zijn geweest van seksueel geweld. Uit alle lagen van de bevolking: er waren prostituees die iets hadden meegemaakt tijdens hun werk, vrouwen die verkracht waren, slachtoffers van mishandeling door hun man... Voor sommigen was ‘Heder’ de aanleiding om voor het eerst naar buiten te komen, wat natuurlijk een ongelooflijk resultaat is. Nu, al die verhalen hebben mij - helaas - niet verrast, maar ik stond er wel van te kijken hoeveel jonge vrouwen er reageerden. Je hoort vandaag vaak dat #MeToo te ver doorgeschoten is, of dat de feministische strijd gestreden is, maar zeker op het vlak van seksueel geweld is het probleem nog altijd even groot.»

Heder
Canvas, woensdag 27 mei, 23.10

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234