Chris Dusauchoit Beeld Marco Mertens
Chris DusauchoitBeeld Marco Mertens

InterviewChris Dusauchoit

‘Allerhande lichaamsdelen beginnen spontaan te jeuken zodra ik de supermarkt binnenstap’

Op zoek naar afleiding in deze moeilijke periode? Tv- en radiopresentator Chris Dusauchoit, die zijn dagen spendeert aan de zijde van zijn trouwe viervoeters, neemt u elke dag mee op literair avontuur in een kortverhaal. ‘Mijn video’s zijn gemaakt om naar te luisteren, want er valt geen flikker te zien.’

Lien Joos

HUMO Elke dag lees je een stuk uit een boek voor. Hoe ben je op dat idee gekomen?

Dusauchoit «Ik zie veel muzikanten die thuis aan de slag gaan met hun muziek. Ik ben helemaal geen muzikant, maar professioneel inlezen doe ik toch al een paar decennia. Zo kwam ik op het idee om kortverhalen voor te lezen. De vereiste is dat ze 100 procent virusvrij zijn. Ik probeer elke dag af te wisselen van onderwerp en diepgang. Ik stel me voor dat mensen dat opzetten wanneer ze de afwas aan het doen zijn. De video’s zijn gemaakt om naar te luisteren, want er valt geen flikker te zien.»

HUMO Wat was je favoriete boek dat je hebt voorgelezen tot nu toe?

Dusauchoit «De boeken van Simon Carmiggelt zijn heerlijk om in te lezen. Die hebben ook een ideale lengte, tussen de vijf en zes minuten. Ik begin trouwens niet blind voor te lezen. Ik lees het verhaal minstens één of twee keer hardop zodat ik weet waar de struikelblokken zijn.»

HUMO Wat is jouw favoriete boek aller tijden?

Dusauchoit «Dat is een moeilijke vraag, want er zijn er veel. Het hangt natuurlijk ook een beetje af van de omstandigheden. Het meest pakkende boek dat ik ooit heb gelezen, zal toch wel ‘De welwillenden’ van Jonathan Littell zijn. Dat is een boek waarvan je je afvraagt: waarom lees ik verder? Het is soms echt gruwelijk maar meesterlijk geschreven.»

HUMO Hoe gaat het met jou dezer dagen?

Dusauchoit «Ik probeer niet te veel te klagen. Ik zou natuurlijk een aantal dingen anders willen, maar ik hou me strikt aan wat er van mij gevraagd wordt. Al bij al valt dat goed mee. Ik begin wel op alles te letten. In het begin heb ik me de pleuris gezocht achter mijn thermometer omdat ik elke dag mijn koorts wilde meten. Daar ben ik intussen van afgestapt.

»Ik beperk mijn winkelen tot maximaal twee keer per week, omdat naar de winkel gaan gewoon risicovol gedrag is. Het valt me ook op dat allerhande lichaamsdelen die heel de dag niks van zich laten horen, beginnen te jeuken zodra je in een winkel rondloopt. Het eerste wat ik doe als ik terug thuis ben, is een minuut of twee mijn handen wassen. Ik probeer er zo goed mogelijk voor te zorgen dat ik het virus niet oploop.»

HUMO Wat mis je het meest van het normale leven?

Dusauchoit «Het is niet zozeer belangrijk wát ik mis maar wel wíé ik mis. Ik mis mijn kind heel hard. Ze woont in Brussel en ik kan niet naar haar toe. Mijn moeder zit in een serviceflat in Brugge en haar mis ik ook. Er zijn wel surrogaatoplossingen: ik facetime vaak met mijn dochter. Maar mijn moeder weigert om op haar leeftijd nog een smartphone te kopen.»

HUMO Hoe vul je jouw dagen nog?

Dusauchoit «Voor de lockdown heb ik een aantal tweedehandsspelletjes gekocht voor mijn PlayStation 4. Eén daarvan is het racespel ‘Gran Turismo 6', dat probeer ik nu uit te spelen. Soms zit ik daar enkele uren aan. Ik moet ook bekennen dat ik veel naar journaals kijk. De nieuwshonger is wel degelijk aanwezig, hoewel ik soms vaststel dat ik er op sommige dagen genoeg van heb. En ik betrap me erop dat ik vaak iets gebruik waar ik vroeger een hekel aan had: WhatsApp-groepjes. De grapjes die worden doorgestuurd zijn dezer dagen broodnodig.

»Ik luister ook vaak naar de radio en ben een beetje jaloers op de collega’s die op dit moment radiomaken. Het is zeer aanstekelijk om hen vrolijk bezig te horen. Radio blijkt toch maar weer een geweldig interessant medium te zijn, waarmee je de mensen niet alleen van zeer veel informatie kunt voorzien, maar ook kunt afleiden met goede muziek.

»Ik ben in het bezit van twee hondjes: golden retriever Mona en ruwharige teckel Margot. Zij trekken zich van onze miserie niks aan. Doordat ik er elke dag mee moet gaan wandelen en ze eten moet geven op een vast moment, zorgen die beestjes voor een bepaalde structuur.»

HUMO Hoe ervaren onze huisdieren deze situatie, nu we elke dag thuis zijn?

Dusauchoit «Je mag nooit over dé hond of dé kat spreken: het hangt vooral af van het individuele karakter. Mijn honden vinden het geweldig dat ik elke dag thuis ben, maar misschien ook omdat ik voorheen al vaak van thuis uit werkte. Ik kan me ook voorstellen dat er honden en katten zijn die graag wat meer op zichzelf zijn en niet van drukte houden. Het is belangrijk om die beestjes ontsnappingsmogelijkheden te bieden door bijvoorbeeld een rustige kamer of een bench ter beschikking te stellen.»

HUMO Heb je tips?

Dusauchoit «Het is hét moment om veel tijd door te brengen met je huisdieren. In plaats van je hond of kat elke dag op hetzelfde tijdstip, in dezelfde kom, op dezelfde plaats, eten te geven, kun je een aantal van die brokken gewoon in huis verstoppen. Er bestaan ook voedselpuzzels. Het is belangrijk om dat soort dingen te ontdekken om die beestjes mentaal te stimuleren en bezig te houden.

»Als je een hond hebt, is het ook belangrijk dat je de dagelijkse wandeling zo interessant mogelijk maakt. Het eerste wat zij doen tijdens een wandeling is aan alles snuffelen en veel mensen vinden dat vervelend. Maar je moet dat volledig toelaten, want voor hen is dat wat sociale media voor ons is: zij snuffelen aan allerhande boodschappen die achtergelaten zijn door andere dieren. Ga zeker niet aan de leiband trekken omdat je snel terug thuis wilt zijn, maar laat je hond zoveel mogelijk aan dat soort dingen ruiken.»

HUMO Wat is jouw motto doorheen deze periode?

Dusauchoit «Nie pleuje!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234