UNSEEN Beeld streamz
UNSEENBeeld streamz

kijktip'Unseen'

Als 5G mensen onzichtbaar maakt: ‘Naakt door het leven gaan’

Voer voor complotdenkers: in de Franstalig-Belgische mysteriereeks ‘Unseen’ – nu te zien op Streamz – worden inwoners van een dorpje onzichtbaar na de installatie van een 5G-antennetoren. De ene getroffene beslist te luistervinken, de andere heeft slechtere intenties. Regisseur Geoffrey Enthoven (‘Hasta la vista’) licht alvast een tipje van de sluier.

Redactie

HUMO In de trailer: een naakt lijk, zwevende kleren en een gruwelijk mislukte oogoperatie. Wat is er precies aan de hand?

GEOFFREY ENTHOVEN «Willekeurige mensen worden in ‘Unseen’ ineens en onverklaarbaar onzichtbaar. Alleen als ze slapen of sterven, worden ze weer normaal. Sommigen slaan op de vlucht, anderen beginnen de gave te misbruiken. Vrijwel alles wat je denkt te kunnen doen als je onzichtbaar bent, gebeurt in onze serie.»

HUMO Het moet voor een regisseur een uitdaging zijn om met een onzichtbare cast te werken.

ENTHOVEN (lacht) «Ik zag het als een kans om alle truken van de foor te gebruiken. We rekenden op gekke constructies om illusies te creëren op de set, of bewerkten scènes tijdens de postproductie met visuele effecten. De acteurs moesten tegen de lucht praten, of doen alsof ze iemand die pal voor hun neus stond níét konden zien.»

HUMO Worden kleren ook onzichtbaar?

ENTHOVEN «Nee. Omdat de meeste onzichtbaren niet gezien willen worden, gaan ze naakt door het leven. We tonen dat ook: een hele uitdaging voor een reeks die tijdens de wintermaanden werd opgenomen. We hebben met z’n allen een cursus gevolgd waarbij we met vrieskou leerden omgaan via ademhaling en concentratie. Op het einde van de dag moest iedereen twee minuten in een ijsbad, pijnlijk!»

HUMO Heb je iets van ‘The Invisible Man’ met Elisabeth Moss uit 2020 opgestoken?

ENTHOVEN «De serie was al gemaakt toen die in de cinema kwam. Goede film, al is de insteek horror, vertrekkend vanuit de vraag: wat als je de kwaadste persoon ter wereld niet kunt zien? Bij ons brengt dit fenomeen vooral iets emotioneels teweeg. Vandaar de titel ‘Unseen’, want sommigen voelen zich eerder niet gezien dan onzichtbaar.»

HUMO Jullie maken een doemscenario van complotdenkers waar: 5G lijkt niet onschuldig in ‘Unseen’.

ENTHOVEN «Het idee voor ‘Unseen’ ontstond vijf jaar geleden, toen was er nog geen sprake van de huidige 5G-hysterie. We wisten niet eens hoe groot zo’n antenne zou worden: we maakten een exemplaar zo hoog als de Eiffeltoren, terwijl het in de werkelijkheid slechts vele kleine antennetjes blijken te zijn (lacht).»

HUMO Hoe ben jij als Vlaamse regisseur bij dit Franstalige project gekomen?

ENTHOVEN «Via Veerle Baetens. Zij vertelde me over een geweldige nieuwe reeks waaraan ze werkte. Bleek dan nog dat mijn achternicht Marie Enthoven ‘Unseen’ had geschreven. Ik was verrast door het wel heel hoge niveau van haar script. Ik werd de regisseur, al moest Veerle uiteindelijk voorrang geven aan ‘Cheyenne & Lola’.

»Mijn eerste film was Franstalig, ik maak daar weinig onderscheid in. De RTBF zet tegenwoordig sterk in op prestigieuze televisie van bij ons, denk maar aan ‘Unité 42’ en ‘La Trève’. ‘Unseen’ verscheen vorig jaar al in Wallonië onder de Franse titel ‘Invisible’. Nu hopen dat ook Vlamingen aan het bingewatchen slaan.»

Nu te zien op Streamz.

Bekijk hier de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234