Philip Beeld De Mol
PhilipBeeld De Mol

De Mol

Als Philip níét de mol is, kan de échte saboteur voor de rest van de reeks achteroverleunen

Eén ding is na vanavond wel zeker: als de gedoodverfde hoofdverdachte in deze ausgezeichnete zesde jaargang van ‘De mol’ níét de saboteur is, dan kan de échte mol evengoed voor de rest van de reeks achteroverleunen met een goedgevuld Weissbiertje. Om maar te zeggen: de enige echte Philip verhief in deze derde aflevering blunderen tot een welhaast artistiek niveau.

Vincent Van Peer

Ah, Philip! Is de huidige mol Batman, dan kan hij tenminste beschikken over een uit de kluiten gewassen Robin om hem op cruciale momenten bij te staan met een welgemikte Batarang, en anders wel een per ongeluk aangetikt dominosteentje. Trekt deze mol door Duitsland zoals Frodo door de bergen van Mordor, dan tuft Philip als een hondstrouwe Samwise Gamgee in zijn zog. Galoppeert-ie de horizon tegemoet als de beste Don Quixote, dan draaft er met Philip een 24-karaatse Sancho Panza aan zijn zij. Het wás iets, zijn hupse capriolen.

Het begon bij een inschattingsfout tijdens de eerste opdracht die letterlijk van den hond zijn kloten was: door slecht te tellen hoeveel teefjes er tussen zijn roedel zat (nadat hij ook al één keffer had laten ontsnappen) en door over Annelotte heen te praten, kwam er geen geld in het laatje. Intussen lieten Lennart, Samina en Noah - het minst verdachte trio, samen verantwoordelijk voor een flink gespijsde groepspot - zich hypnotiseren door Patrick Gillard en zijn brilletje.

Het waren lichte opdrachten, vluchtige aperitiefjes - ik onthoud vooral dat teckel Isidoor nu een vast onderdeel van het Duitse decor uitmaakt - vooraleer het hoofdgerecht van deze aflevering werd aangesneden: de domino-opdracht. Er werd gekonkeld én gefoesd. Philip en Jasmien waagden zich andermaal aan een potje liegen. Sven hield het onkarakteristiek sober en verkoos groepswinst boven pasvragen. Na onderhandelingen die - een vijftal opgeblazen stoelen vers in het geheugen - opmerkelijk stroef verliepen, zette de groep zich vol goede moed aan wat niet veel later helse sisyfusarbeid zou blijken. Terwijl de rest nauwkeurig, steentje voor steentje, aan het bouwen sloeg, achtte Philip de tijd rijp om zijn magie boven te halen: de ventilator in de kaartenhuiscompetitie. Alles bij elkaar zou ik nog liever Mike Tyson met ingesnoerde bokshandschoenen en een pikhouweel mijn hersenoperatie laten uitvoeren dan dat ik Philip nog eens met een dominoparcours zou vertrouwen. Resultaat: niks verdiend en, met dank aan enkele pasvragen, duizend euro weg.

Maar is, zoals ik vaagweg vermoed, Philip niet té verdacht? Is zijn olifant-in-een-porseleinwinkelfaçade geen deel van een uitgekiende tactiek? Zijn ándere kandidaten geen waarschijnlijker mol? Niet Lennart alvast: de enige manier waarop hij zich al verdacht heeft gemaakt, is door Club Brugge-fans te omschrijven als ‘de beste supporters die er zijn’: een beetje zoals Nickelback-fans spontaan aanduiden als de grootste muziekkenners. In het hoenderhok van haantjes Sven en Philip is Jasmien de spreekwoordelijke knuppel: zij lijkt mij een goed spelende kandidate te zijn, maar dat is een vermomming die mollen vroeger ook al wel ‘ns graag hebben aangenomen. En intussen komt Annelotte zachtjes op het voorplan. Eén detail: toen Lennart voor het geld wilde gaan, besloot zij erg handig om in hun origamitest toch één hoekje fout te vouwen. En keek zij bij Philips ravage ook niet een tíkje uitgelaten? Ik heb me nog niet op de fantheorieën gestort, maar het zal me benieuwen welke rol Annelotte daarin vertolkt.

Vooraleer mezelf in slaap te hypnotiseren, gooi ik er nog even mijn échte hoofdverdachte uit, als een uit de losse pols geworpen dominoblokje in jullie zorgvuldig uitgekiende complottheorieën. Want wie is er al zéker tot het einde bij? Waf waf: Isidoor is de mol!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234