Rudi Vranckx Beeld Humo
Rudi VranckxBeeld Humo

tv-tip'CORONA: DE NIEUWE FRONTLIJN'

Als zelfs Rudi Vranckx veilig binnenblijft: 'Voor miljoenen mensen dreigt er hongersnood'

Op een sporadisch bezoekje aan de buurtsuper na is ook Rudi Vranckx de voorbije tijd in z'n kot moeten blijven, wat uiteraard niet handig is voor een professionele oorlogsverslaggever. Maar kijk: met de bereidwillige assistentie van lokale regelaars en tolken heeft hij op zijn zolderkamer 'Corona: de nieuwe frontlijn' in elkaar gebokst, een special over hoe Covid-19 huishoudt in Congo, Ecuador, Syrië en Gaza.

Noud Jansen

RUDI VRANCKX «We hebben het in de media nu al wekenlang constant over wat ons hier in België overkomt - en da's alleen maar normaal - maar met dit programma wilde ik de blik eens naar buiten richten. Met name op gebieden waar ikzelf al vaak geweest ben, maar nu niet meer mag komen vanwege het reisverbod. De fixers en vertalers die ik er in de loop der jaren heb leren kennen, zijn in mijn plaats op pad gegaan om te tonen hoe het er bij hen aan toegaat.»

HUMO En?

VRANCKX «Aan de ene kant van het spectrum heb je Gaza, een regio die al jaar en dag afgesloten is van de buitenwereld. Hoe cynisch het ook klinkt: dat drama betekent nu hun geluk, want tot op heden zijn er amper besmettigen gerapporteerd. Maar goed ook, want ze hebben daar niks van ic-afdelingen en beademingstoestellen en zo. Al gaan ze erg creatief te werk om daar een mouw aan te passen: mijn tolk heeft er een fabriekje gevonden waar ze op dit moment beademingstoestellen produceren op basis van onderdelen van autoruitenwissers.

»Aan de andere kant van het spectrum heb je Ecuador, en dan met name de grote stad Guayaquil. Officieel zijn er tot op heden iets van een 400 coronadoden gemeld in heel het land, terwijl er alleen al in Guayaquil duizenden mensen gestorven zijn. Een groot deel van hen sterft thuis en wordt vervolgens niet opgehaald omdat niemand dat durft te doen. En dus worden de lijken in veel gevallen gewoon op straat gelegd, want hoe kun je in een huis leven waar een lijk ligt te ontbinden?»

HUMO Mag ik je eens een onmogelijke vraag stellen?

VRANCKX «Dat mag.»

HUMO Waar zie je het op mondiaal vlak naartoe gaan met de coronacrisis?

VRANCKX «Ik maak me zorgen. Vandaag nog las ik een rapport van de Wereldvoedselorganisatie waarin stond dat er hongersnood dreigt voor tientallen miljoenen mensen, maar al dat soort berichten raakt ondergesneeuwd omdat we het te druk hebben met onszelf. Zeer te begrijpen hoor, want we zijn nog lang niet van corona af. Daarbovenop zullen de economische gevolgen niet mals zijn, en ook de onderstroom van angst zal niet zomaar verdwijnen.

»Uiteraard ben ik ook benieuwd hoe de situatie voor mijzelf zal evolueren. Ik hoop alleszins dat ik binnen afzienbare tijd een kattenluikje vind waarlangs ik weg kan om de dingen te doen die ik moet doen. Dat de moderne technologie een programma zoals dit mogelijk maakt, geeft me zuurstof, al blijft het een beetje zoals onlinedaten: the real thing is toch beter. Heb ik van horen zeggen, hè.» (nj)

‘Corona: de nieuwe frontlijn’, Canvas, woensdag 6 mei, 21.25

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234