null Beeld

tv-tip'Eviva España'

Annemie Struyf over 'haar' Belgen in Spanje: 'Ze verkeren in shock, ik ben soms echt ongerúst over die mensen'

Wij kennen Spanje als het land van de castagnetten, waar mensen enkel opkijken van hun cava om aan de siësta te beginnen. Maar nu is het stil: Spanje is Italië voorbijgestoken als zwaarst getroffen coronaland. Ook de Belgen die er onlangs een tweede leven begonnen, en bij die overstap werden gevolgd door Annemie Struyf in 'Eviva España', voelen dat. In een eenmalige special zoekt Annemie uit hoe hárd.

Vincent Van Peer

ANNEMIE STRUYF «Spanje is genadeloos getroffen door een combinatie van factoren. De politiek is begonnen met al te voorzichtige maatregelen, wat funest is gebleken. Vlak voor de lockdown waren er in veel Spaanse steden massale demonstraties. En toen op 13 maart de strenge maatregelen ingingen, was er een immens tekort aan beschermend materiaal: pas op 30 maart is de eerste grote lading mondkapjes per vliegtuig aangekomen. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de ziekenzorg. Weten dat je gezondheidssysteem overeind blijft, is een niet te onderschatten psychologische steun: die zekerheid hebben ze in Spanje níét.

»De Spaanse lockdown is ook niet te vergelijken met onze lockdown light. Wij worden gestimuleerd om buiten te komen, daar checken ze het uur op het kassaticketje van de supermarkt om te zien of je wel buiten mag zijn.»

HUMO Als expat is het sowieso nog makkelijker om je geïsoleerd te voelen.

STRUYF «Toen ik mijn contacten destijds in Spanje opzocht, zeiden ze over de afstand: 'Ja, maar als er iets is met onze familie, zijn we zo terug met het vliegtuig.' Dat zijn evidenties die zijn weggevallen, hè. Sabahs dochter staat op het punt te bevallen, maar zij zal er niet bij zijn. Dat vindt zij vreselijk.»

HUMO Zijn de verhalen die jij hoort uit Spanje hoopvol of verslagen?

STRUYF «Beide. Als je naar Spanje verhuist, en als daar dan dit gebeurt, dan is dat traumatisch. Maar tegelijk wordt je overlevingsinstinct geactiveerd. De meesten van onze geportretteerden blijven heel combattief naar de toekomst kijken. Ik dacht dat iedereen zo snel mogelijk terug naar België zou willen, maar daar rept niemand over.

»Toch heb ik de indruk dat de meesten in een soort shock verkeren. Zij kijken niet veel verder dan de dag van vandaag, of hoogstens die van morgen. Ik ben soms echt ongerúst over die mensen. Neem nu Raf en Birgit. Eén van de redenen om uit België te vertrekken, waren de gezondheidsproblemen van Birgit: haar longen werken maar voor de helft. Als dat virus haar te pakken krijgt... En dan komt er ook nog eens geen inkomen binnen.»

HUMO Je hebt in Frankrijk het gelijkaardige 'La vie en rose' gemaakt en hebt er al bijna twintig jaar een huisje. Je had ook over de Belgen in Frankrijk een special kunnen maken.

STRUYF «Ik wilde Spanje portretteren omdat het zó zwaar getroffen is. Maar ik snak wel naar Frankrijk, ja. Als ik deze zomer niet naar daar mag, dan bloedt mijn hart. Het blijft dé plek waar ik helemaal op mijn effen kom. Ach, het is zoals voor de mensen die hier in België een tweede verblijf hebben waar ze niet naartoe mogen: vervelend, maar vooral een knoert van een luxeprobleem.»

‘Eviva España - corona’, Eén, dinsdag 21 april, 20.40

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234