null Beeld

FILM★★★1/2☆

Ant-Man (★★★1/2☆)

Kleine superheld, charmante film.

Erik Stockman

Het geschermutsel tussen de Avengers en Ultron is nog maar net afgelopen, of daar komt de volgende superheld uit de schijnbaar onuitputtelijke Marvel-catalogus de donkere zaal al binnenrennen: Ant-Man, een ex-bajesklant die een uniform draagt dat hem tegelijk zo klein als een mier en zo sterk als Jerommeke maakt.

Hoe de zopas uit de San Quentin-gevangenis vrijgelaten inbreker Scott Lang (Paul Rudd) precies in het bezit van dat kostuum komt; hoe de intrigerende professor Pym (Michael Douglas), de uitvinder van het krimpgas, Scott met behulp van een cybernetisch gehoorapparaat telepathisch leert te communiceren met onze vrienden de mieren; en hoe Scott, de prof en diens knappe dochter Hope (Evangeline Lilly) met hun drietjes de booswicht Yellowjacket (Corey Stoll), een grimmige geleerde die over een wel héél sinister handwapen beschikt, te lijf gaan: u maakt het allemaal mee in deze origin story.

Nu kunnen wij ons voorstellen (we hebben nu eenmaal een levendige verbeelding, en daarnaast hebben we ‘Honey, I Shrunk the Kids’ gezien én de complete ‘De Mini-mensjes’ gelezen) dat de wereld er vanuit het perspectief van zo’n miniscuul ventje helemaal anders moet uitzien: een lief piepend muisje neemt ineens de gedaante aan van een afschrikwekkend monster, de draadeinden van een tapijt vormen plotseling een katoenen jungle, het afvoerputje van een badkuip wordt opeens een diepe afschrikwekkende vortex. En wie ooit Pedro Almodóvars ‘Hable con ella’ heeft gezien, waarin een man op een bepaald moment tot smurfhoogte krimpt en vrolijk op een naakt vrouwenlichaam begint rond te wandelen, weet dat ook het vrouwelijke geslachtsapparaat er kan uitzien als een spelonk waar je zomaar kunt binnenstappen – zonder zelfs maar te moeten bukken. Als er nu één ding op ‘Ant-Man’ valt aan te merken, dan is het ook dat de makers er nooit echt in slagen om voelbaar te maken hoe het voor de ineengeschrompelde Scott moet zijn om zich door die reuzenwereld te bewegen.

Wat een wonderbaarlijke trip had kunnen zijn, een fantastic voyage (zoals de gelijknamige krimpklassieker uit 1966), wordt in ‘Ant-Man’ ietwat teleurstellend samengeperst in een stroboscopisch flitsende test drive (kijk uit voor die stofzuiger, Scott!) die slechts enkele minuten duurt. Maar voor het overige zult u ons niet horen mierenneuken: dit is prima zomervertier. Hoewel de actie bij momenten stevig mag loskletteren, voelt ‘Ant-Man’ (onder de regie van Peyton Reed, een cineast met een verleden in het sitcomgenre) over het algemeen kleinschaliger, charmanter en speelser aan dan de andere Marvelspektakels. Hier geen zwevende S.H.I.E.L.D. Helicarriers of exploderende Quinjets, maar begot een mannetje dat uit een waterkraan tevoorschijn komt.

De casting van Paul Rudd, die sidekick uit ‘This Is 40’ en ‘Dinner for Schmucks’, blijkt trouwens een gouden zet: eindelijk nog eens een superheld die er niet uitziet als een blonde Olympische god (type Chris Evans of Chris Hemsworth), maar als een gozer die naast je aan de toog zou kunnen staan. Aan het hele avontuur zit ten slotte ook een griezeldimensie: zo maant de professor Scott meermaals aan om niet met de regulator in het kostuum te knoeien, of hij zou weleens kunnen blíjven krimpen – tot voorbij het subatomische niveau. Een beetje zoals die onfortuinlijke Scott Carey (Grant Williams), die in de fantastische horrorprent ‘The Incredible Shrinking Man’ uit 1957 traag maar onafwendbaar kleiner werd... en kleiner... en kleiner... ‘No desert island castaway ever faced so bleak a prospect.’

‘Ant-Man’ durft het pad van de subatomische nachtmerrie uiteindelijk maar een heel klein beetje te betreden – hey, het moet fun blijven, geen horror – maar wij zitten hier niettemin nog altijd wat na te sidderen. Help dokter, we lijden aan krimpvrees!


Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234