film★★★½☆
‘Apocalypto’: Een wervelende actiefilm
Mel Gibson mag dan al een iets te fanatieke christen, een dronkaard en een niet eens verdoken antisemiet zijn, van een gebrek aan lef kun je hem moeilijk betichten.
In zijn vorige, volledig in het Latijn en het Aramees gesproken film liet hij de arme Christus twee uur lang welhaast sadistisch leegbloeden, en voor 'Apocalypto', een in de zestiende eeuw gesitueerde kroniek over de nadagen van de Mayabeschaving, trok hij naar de jungle van Yucatan, waar hij de film in barre omstandigheden draaide met alleen maar inheemse, niet-professionele en soms letterlijk uit een hut in het oerwoud geplukte acteurs, die ook nog eens hun eigen taal, het nogal ingewikkeld klinkende Yucatec, bezigen. Omdat hij niet van computerbeelden en miniaturen houdt én na het miljardensucces van 'The Passion' niet op een dollar hoefde te kijken, liet Mad Mel in de Mexicaanse brousse ook nog even een halve Mayastad nabouwen. Een onderneming die doet denken aan de exploten in dezelfde regio van die andere op het waanzinnige af gedreven regisseur, Werner Herzog.
Wat hebben al die inspanningen nu opgeleverd? In ieder geval géén historisch honderd procent accurate reconstructie van het leven bij de Maya (maar daar hebben we National Geographic dan weer voor) en ook niet meteen - zoals Mel het zelf graag ziet - een traktaat over hoe beschavingen aan hun einde komen door zichzelf langzaam uit te hollen, maar wel een wervelende actiefilm die alleen al vanwege de unieke setting de moeite loont. We volgen in dit jungle-epos hoe de jonge Maya-jager Jaguar Paw (Ronaldinho-lookalike Rudy Youngblood) door een vijandige stam als offer voor de goden wordt meegenomen en erin slaagt te ontsnappen, waarna 'Apocalypto' in het laatste derde plots in een soort - de hoofdband ontbreekt nog net - Maya-versie van 'First Blood' verandert. Véél stelt het verhaaltje niet voor, maar er werd op geen detail gekeken om de Mayacultuur zo authentiek mogelijk op te roepen (Gibson liet dolken uit vulkaanglas vervaardigen en maakte zelfs de natuurlijke kleurstoffen na die de Maya gebruikten) en Dean Semler (die ooit een Oscar won voor 'Dances with Wolves') brengt de weelderige taferelen, de indrukwekkende natuur en de razende actie met zijn digitale camera's zo adembenemend in beeld dat het niet eens stoort.
Extra's **1/2: Een standaard making of, een weggelaten scène van letterlijk enkele seconden ('t is beter dan niks, zullen ze gedacht hebben) en een jokerige commentaartrack met coauteur en coproducer Farhad Safinia en Mel Gibson, die ons onder andere meegeeft hoe raar het is om met acteurs te werken van wie er geen enkele een broek aanheeft. Een onderwerp waarover ook collega Eddy Lipstick een aardig woordje kan meepraten.