Arnout Hauben Beeld VRT
Arnout HaubenBeeld VRT

TV-TIP'Dwars door België’

Arnout Hauben wandelde het land door: 'Pintjes en barbecue na de lockdown'

Terwijl Arnout Hauben zijn nieuwsgierigheid botvierde op nietsvermoedende Maltezers - hij was ongeveer halverwege de opnames van 'Dwars door de Middellandse Zee' - besloot corona plots dat pieren in het belang van de volksgezondheid maar beter in eigen neus konden blijven.

Vincent Van Peer

Arnout keerde huiswaarts, het programma zocht verfrissing in de ijskast, en enkele brainstormsessies later was er 'Dwars door België’: een op maat van Hauben afgestemd reisrelaas waarin hij de GR 129, de langste wandelroute van ons land, aan zijn stevig aangesnoerde bottines onderwerpt. Onderweg sprokkelde hij mooie verhalen, die, omdat de eerste lockdown net z'n houdgreep loste, zomaar voor het oprapen lagen.

ARNOUT HAUBEN «De reeks is uit noodzaak geboren, maar ze is geen kneusje. Het fenomenale was: wij vertrokken twee dagen nadat de lockdown was opgeheven, en daardoor hebben we iets unieks kunnen vastleggen. De hervatting van het leven, de gelukzaligheid van weer buiten te mogen komen... We waren als paarden die opnieuw mochten draven, en de mensen die ons pad kruisten ook: iedereen had tijd en zin om een pintje te drinken of de barbecue op te warmen, alsof ze ontwaakt waren uit een honderdjarige slaap. De tocht liep over van levenslust en opluchting. Ik denk wel dat we een mooi portret van België hebben gemaakt.»

HUMO Welke gesprekken blijven je bij?

HAUBEN «Zoveel! Neem nu de twee boeren die vertellen over die keer in 1971 toen er een vliegtuig neerstortte in hun patattenveld: dat verzin je toch niet? En de meeste historische feiten hebben we netjes opgezocht, maar er was er één dat ik al kende via mijn grootouders: de moord op baron Henri d'Udekem-d'Acoz, de overgrootoom van koningin Mathilde, die in 1915 in de rug werd geschoten en levend begraven. In de streek rond Beernem wordt dat verhaal in de late uurtjes weleens opgerakeld.»

HUMO Weet je wie de schuldige was?

HAUBEN «De burgemeester en zijn kornuiten natuurlijk. Dat zeg ik alleen al om het heerlijke woord 'kornuiten' nog eens in de mond te nemen.»

HUMO 'Wandelen is het natuurlijke ritme van de mens,' hoorde ik je zeggen. 'Zo heb je alles gezien, je hoeft je alleen maar over te leveren aan de traagheid.'

HAUBEN «De grote Jan Hertoghs bij Humo en Rik Van Puymbroeck bij De Tijd hadden dat: een traagheid die hun blik op de wereld kenmerkte, waardoor ze er net andere details uithaalden. En dat is het supercoole aan wandelen: je ziet heel veel - op de fiets zoeft het voorbij - en je komt op het juiste tempo bij de mensen. Er zit iets bescheidens in: als je uit een auto stapt, ben je de journalist uit Brussel die zich komt moeien. Als je aangewandeld komt, via de achtertuin, sta je op gelijke voet.»

HUMO Eén ding is me opgevallen: jullie route passeert langs de abdijen van Maredsous en Orval, en in Torgny komen jullie te weten dat er wijn verbouwd wordt.

HAUBEN «Ja, als je al het leeggoed van die 23 dagen bij elkaar zou leggen, dan kom je niet toe met één glasbak (lacht). Belgische beleefdheid: van wat er na de middag op ons pad kwam, hebben we niks laten staan.»

Dwars door België. Eén, maandag 31 augustus, 20.45

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234