Astrid Stockman / Annelotte met Isidoor Beeld HUMO/Play4
Astrid Stockman / Annelotte met IsidoorBeeld HUMO/Play4

'De Mol'

Astrid Stockman: ‘Dié datum moet iets met de mol te maken hebben’

Wie hulp kan gebruiken bij het ontmaskeren van de mol: Telenet stelde een Overlegcomité samen met zes bekende Molloten, en Humo vroeg van dat verlichte panel alvast Celine Van Ouytsel, Astrid Stockman, Joris Hessels en Pedro Elias om diepe inzichten. Lees hieronder de inzichten van Astrid Stockman en hier die van de rest.

Vincent Van Peer

Gespecialiseerd in fa mol, si mol en re mol, maar dé mol blijft voorlopig ook voor ­sopraan Astrid Stockman buiten bereik – ook al volgt ze het programma al van in het ­prille begin.

ASTRID STOCKMAN «Ik herinner me heel goed dat ik als kind bezéten was van ‘De mol’. Ik snapte niet alle proeven vol­ledig, maar ik vond het wel heel spannend. En eerlijk: nu snap ik het nog altíjd niet allemaal.

»In het vierde seizoen, het eerste na de wederopstanding, werd mijn interesse nog aangescherpt, want toen speelden er twee mensen mee die ik kende: Issabel De Fré, die net als ik in Leuven had gestudeerd, en mol Gilles Van Bouwel.»

HUMO Hoe kende je hem?

STOCKMAN «Van een toneelkamp in onze tienertijd. We speelden samen ‘De mol’-­achtige opdrachten, weliswaar in light-variant en zonder mol. Gilles kon erg goed acteren – zelf koos ik eerder voor kleinkunst en muziek – maar toch was ik er hartstochtelijk van overtuigd dat hij de mol niet kón zijn. Erg, hè?»

HUMO Wat trekt jou zo aan in ‘De mol’?

STOCKMAN «De lukrake samenstelling van die hoop immer uiteenlopende maar altijd even boeiende Vlaamse karakters. En de proeven hè. Ik zeg het: ik moet soms afhaken, maar 90 procent van de tijd zitten de makers er boenk op.»

HUMO Wat loopt er fout tijdens die overige 10 procent?

STOCKMAN «Dan ontstaat er héél veel chaos, en kun je niet meer goed zien: ‘Wie is er nu wat aan het doen?’ Maar dat ligt louter aan mezelf: mijn brein kan dat niet aan. De allereerste opdracht van dit seizoen, met de tien kapers op de kust en het slow motion paintballgeweld in het maïsveld, vond ik wel van een ­poëtische schoonheid. Maar door de band genomen ben ik toch meer geïntrigeerd door de opdrachten waarin er psychologische spelletjes gespeeld worden. Inzicht krijgen in de menselijke psyche: jááá!»

HUMO Wat is jouw strategie om de mol op te sporen?

STOCKMAN «Ik ben een heel slechte mollenjager. Ik wil zelfs nooit beslissen wie mijn mol is. Ik houd liever al mijn opties open, om dan op het einde te kunnen zeggen: ‘Ha ja, ik wist het!’ Momenteel sta ik in zoveel spreidstanden dat ik minstens vijf benen nodig heb, die dan ook nog eens allemaal in een andere richting wijzen (lacht).»

HUMO Fanatiek ben je wel.

STOCKMAN «Absoluut. Mijn molboekje is lilakleurig, en ik spoel af en toe terug om één en ander wat beter in de gaten te kunnen houden. ‘Heeft zij dat nu écht niet gezien?’ Ik heb ook al de heilige Isidoor opgezocht, omdat de teckel Isidoor net de groep permanent heeft vervoegd als huisdier. Die hond is daar voor een reden, hè? Hij blijkt de patroon­heilige van de boeren te zijn. En ik heb ook gekeken wat zijn naamdag is, waardoor ik mij nu sterk afvraag of één van de kandidaten misschien jarig is op 15 mei: die datum móét iets met de mol te maken hebben. Niet?»

HUMO Is het verdacht dat Annelotte in het echte leven het baasje van Isidoor is geworden?

STOCKMAN «Ja? Nee? Misschien? Dat is het probleem: op den duur vind je álles verdacht in ‘De mol’.»

HUMO Zou jij liever mol of kandidaat zijn?

STOCKMAN «Ik zou geen mol kunnen zijn, daarvoor ben ik te veel een flapuit. Als mol moet je toch minstens een kléín beetje klootzak zijn, denk ik. Waarmee ik niet wil zeggen dat ik dat volledig niet ben (lacht).»

HUMO Wat vond jij van de zangkunsten van de kandi­daten? Ze brachten enkele afleveringen geleden een karaoke te berde.

STOCKMAN «Onder de omstandigheden – ze zaten in een continu heen en weer glijdend zwembadje in de laadruimte van een vrachtwagen die dan ook nog eens af en toe bruusk tot stilstand kwam – hebben ze ontróérend mooi ge­­zongen. Ik had het zelf niet beter gedaan (lachje).

»Er was ook een piano-­opdracht die ik zeer interessant vond: de ­kandidaten moesten een prelude van Bach leren spelen. Opvallend: twee van de vier kandidaten – Katrien en Annelotte – ­kónden pianospelen, maar slaagden er toch in om het moeilijkste stuk aan de onervaren Kevin over te laten. Annelotte heeft Kevin bovendien een noot te laag laten spelen, zodat hij telkens op de foute toets tikte: héél interessant.»

HUMO Het merendeel van je vijf ledematen wijst voorlopig in haar richting?

STOCKMAN «Het is onder ­lichte dwang, maar laat me zeggen van wel.»

HUMO Is er tot slot iets wat jij zou willen vragen aan de makers van ‘De mol’?

STOCKMAN «Welke drugs zij zoal nemen om hun proeven te bedenken. Want tjongejonge, dat moet straf spul zijn (lacht).»

‘De mol’, Play4, vanavond om 19.55

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234