Klopjacht - AXEL DAESELEIRE Beeld rv
Klopjacht - AXEL DAESELEIREBeeld rv

kijktip'Klopjacht'

Axel Daeseleire: ‘Het aantal camera’s in België is hal-lu-ci-nant. Ik viel van mijn stoel toen ik het vernam’

In hun nooit aflatende zoektocht naar nieuwe manieren om ons verstrooiing te bieden na een lange en grijze werkdag, zijn die van Play4 bij ‘Klopjacht’ uitgekomen, een van oorsprong Brits format waarin twaalf vooralsnog onbekende medemensen doen alsof ze gevaarlijke voortvluchtigen zijn, en als zodanig uit de handen van een professioneel opsporingsteam moeten zien te blijven. Presentator van deze over acht afleveringen gespreide wedstrijd verstoppertje spelen voor volwassenen is Axel Daeseleire.

Noud Jansen

AXEL DAESELEIRE «Dit is wat er gebeurt: ik stuur de twaalf deelnemers op pad, en exact een uur later geef ik hun namen en hun pasfoto’s door aan het team speurders. Die proberen vervolgens om hun targets zo snel mogelijk, en uiterlijk binnen de zeventien dagen, bij de lurven te vatten, terwijl de deelnemers op hun beurt al hun vindingrijkheid aanwenden om niet gesnapt te worden. Wat in hun nadeel speelt, is dat ze het land niet mogen verlaten, elke nacht ergens anders moeten slapen, en met hun bankkaart – er staat 300 euro op – telkens maximaal 50 euro mogen afhalen. De speurders mogen bovendien alle middelen loslaten op de voortvluchtigen.»

HUMO Over welke middelen hebben we het dan?

DAESELEIRE «Ik ga niet te veel prijsgeven, maar geloof me, het zijn er verdorie veel. Camera’s bijvoorbeeld: mannekes, mannekes, mannekes.»

HUMO Vertel?

DAESELEIRE «Je weet dat de politie over een vrij groot en almaar groeiend aantal vaste camera’s beschikt, om permanent te monitoren. Daarbovenop mag ze, indien een magistraat daar de toestemming voor geeft, ook een beroep doen op alle camera’s in winkels en bedrijven, én op beveiligingscamera’s van privépersonen: als jij thuis een beveiligingscamera hebt hangen, en de politie vermoedt dat één of andere losgeslagen terrorist door je achtertuin is gelopen, ben je verplicht om die beelden af te staan. Van hoeveel camera’s kunnen de speurders zo in totaal gebruik maken, denk jij?»

HUMO Je hebt dat al in ‘De Cooke & Verhulst Show’ gezegd: zo’n 500.000.

DAESELEIRE «Man, je doet precies of je een halve gram sjieken bestelt! Vind jij dat dan geen hal-lu-ci-nant getal? Ik viel van mijn stoel toen ik dat vernam. Létterlijk, hè?»

HUMO Pijn gedaan?

DAESELEIRE «Serieus: dat is toch niet normaal? Dat is ‘1984’ voorbij, dat is ‘Minority Report’ voorbij, dat is ‘Brave New World’ voorbij. En dan spreek ik nog niet over iedereen die in dit land een smartphone op zak heeft. Hoeveel mensen zijn dat, acht miljoen? Griezelig vind ik het, net zoals het feit dat de speurders er, nog geen uur nadat ik hen die namen en die pasfoto’s had gegeven, al in geslaagd waren om zowat álle privédetails over elk van de twaalf deelnemers te weten te komen.»

HUMO Hoe spannend ís dit programma wel niet, Axel?

DAESELEIRE «Wat wil je dat ik zeg? Zeer spannend? Waanzinnig spannend? Nog nooit gezien zo spannend? Ik kan nog wel een tijdje doorgaan, maar wat heeft het voor zin? Je moet kijken, zo simpel is het.»

‘Klopjacht’, Play4, maandag 18 oktober, 20.40

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234