Bake Off @ Home - Annelien Coorevits, dochter Elena en zus Stephanie Beeld VIER
Bake Off @ Home - Annelien Coorevits, dochter Elena en zus StephanieBeeld VIER

televisie★★½☆☆

‘Bake off @ Home’ op VIER: ‘Pascale Naessens’ hart bloedde’

De lockdowngerelateerde bakwoede die Vlaanderen tot voor kort in haar greep had, stemde Pascale Naessens droef, las ik in een belendend weekblad. Sterker nog, bij de aanblik van al die recent bijeengebakken wafels en pannenkoeken bloedde haar hart, liet Pascale geheel glutenvrij optekenen, waarop ik van de weeromstuit geneigd was een programma als ‘Bake off Vlaanderen’ nog net iets leuker te willen vinden. Of toch leuker dan welvoeglijk voor iemand die culinaire werkzaamheden vooral als een noodzakelijk kwaad ziet, de onvermijdelijke prelude voorafgaand aan het buffelen.

Tom Raes

Dat ‘Bake off @ Home’ – Engels voor ‘thuis afbakken’ – aanzienlijk bleek te verschillen met de reguliere versie vond ik daarom sneu, temeer omdat het ten overstaan van het origineel onmiskenbaar om een diminutief ging. De aanwezigheid van Wim ­Opbrouck, die ‘Bake-off’ normaliter van de nodige kleur en onrust voorziet, bleef op die manier beperkt tot de inleiding en enkele auditieve kwinkslagen. Het vertrouwde muzikale motiefje, vanouds aansturend op een vranke vorm van vrijetijdsbeleving, was er wel nog, maar begeleidde deze keer deelnemers die hun bekendheid al op eigen kracht verworven hadden. Annelien en Stephanie, twee Coorevitsen, kregen de opdracht om een koeken huis te vervaardigen – de heks moest je er desgewenst zelf maar bij denken. Dat dringende bakverzoek werd gedaan door ­Julie Van den Driesschen, winnaar van de tweede editie van ‘Bake off’. Haar aanblik kwam me in die hoedanigheid nog bekend voor, wat niet wegnam dat ze in de twee jaar sinds haar eclatante overwinning toch maar zelden aan mijn geestesoog voorbij was getrokken. Het kwam me voor dat er sinds ons vorige treffen een zekere mate van professionaliteit in Julie was geslopen, wat ik jammer vond: je bent amateur-­bakker of je bent ’t niet.

Elena, het product van de ­tijdelijke samenwerking tussen Annelien Coorevits en Olivier Deschacht, werd ook nauw betrokken bij de culi­naire inspanning ten huize Coorevits. Daar had ze naarstig naar uitgekeken, zo bleek, wat haar moeder geregeld op de vraag ‘Mama, zijn we al vandaag?’ was komen te staan – filosofische vraagstelling zoals je die in eerste instantie niet verwacht van een 9-jarige. Het enthousiasme van Elena overschaduwde dat van de oudere Coorevitsen, wat me toch enigszins in strijd leek met de anders zo levenslustige instelling van ‘Bake off Vlaanderen’. Toen de familie zo aan de assemblage toekwam van hun gemberkoeken woonst, belden ze ter assistentie nog snel ‘Bake off’-jurylid Herman Van Dender op: een bede om hulp die hun vooral ingeblazen leek door een hulpvaardige camera­knecht. Waar Van Denders collega Regula Ysewijn ondertussen uithing, daar had je het raden naar – de kans is niet gering dat ze de volgende keer alsnog opduikt als deel van een weldoordachte beurtrol met Herman – maar haar afwezigheid vond ik niettemin jammer, al is het maar omdat je niet elke dag iemand tegenkomt met zo’n manhaftige garderobekeuze. Het begon me te dagen dat ik bij ‘Bake-off @ Home’ iets te vaak de gelegenheid kreeg om iets te betreuren. Dat het van toon ook niet merkbaar verschilde met wat je kan aantreffen op het verder toonloze Njam!, vond ik misschien nog het jammerste.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234