null Beeld

televisie★★½☆☆

‘Bake-Off Kerstspecial’ op VIER: ‘Maggie De Block is beter in het decoreren van taart dan in het beheren van de mondmaskervoorraad’

In het afgelopen vierde seizoen van ‘Bake Off’ zorgde één kandidaat in het bijzonder enkele weken voor amusement: Franky, een gepensioneerde uit Oost-Vlaanderen die zich pas na zijn carrière als tegellegger op de patisserie had gestort. Zijn gebrek aan ervaring en talent compenseerde Franky met het soort onwrikbare geloof in eigen kunnen dat je vandaag ook ziet bij de vele vrijetijdsvirologen op sociale media: zelfs toen hij de ene na de andere taart die er helemaal anders uitzag dan wat hij in gedachten had uit de oven haalde, bleef hij vinden dat hij in de baktent op zijn plaats zat.

Stefaan Werbrouck

Ik moest aan Franky terugdenken tijdens de kerstspecial van ‘Bake Off’, de eenmalige aflevering waarin bekende gezichten de strijd met bloem, boter, melk en zichzelf aangaan. Bij de eerste editie was de winst voor de allerminst voor het bakken in de wieg gelegde Jeroom, en dat had blijkbaar enkele collega’s doen denken dat het allemaal ook weer niet zo moeilijk kon zijn. Van de deelnemers bekende enkel Ella Leyers dat ze wel eens eerder met deeg in de weer was geweest, haar tegenstanders Jani Kazaltzis, Elodie Ouédraogo en Erik Van Looy hadden naar eigen zeggen ‘nog nooit iets gebakken’. Zeker bij die laatste was dat geen overdrijving: Van Looy kon nog geen dooier van een eiwit scheiden, wou de oven bedienen als was het een dvd-speler en had na enkele minuten al meer bloem over zijn eigen kostuum gekregen dan in de keukenrobot.

Halverwege de aflevering stapte nog een vijfde kandidaat de tent binnen: Maggie De Block, op het moment van de opnames afgelopen zomer nog minister van Volksgezondheid. Omdat het voor een goed doel was - het Rode Kruis, al had een nieuw pak voor Van Looy ook gekund - had De Block zich bereid verklaard om wat van haar kostbare tijd op te geven. Ze was na afloop van een zoveelste veiligheidsraad spoorslags richting Oostende gereden en had in de auto iets aangetrokken dat paste bij de feestelijke sfeer van het programma, vertelde ze. Een lange, zwarte jurk meer bepaald, wat de vraag opwierp wat ze dan voordien aan had dat nog beter aansloot bij de sfeer op de veiligheidsraad. Een doodskist?

Toen De Block aankwam, stond de tweede proef al op het programma: het zogeheten ‘spektakelstuk’, waarvoor de bakkers hun favoriete kerstherinnering in cake moesten gieten. Voor de minister was dat vreemd genoeg een moment waarop ze samen met een trillende eend die ze van haar broer als kerstcadeau had gekregen in bad zat - rustig achterover leunend, zoals we haar natuurlijk het beste kennen. Het resultaat zag er echter niet slecht uit, zeker voor iemand die ook nooit eerder iets had gebakken: De Block bewees op zijn minst dat ze beter is in het decoreren van een taart dan in het beheren van de mondmaskervoorraad.

Terwijl de minister haar cake met rolfondant beplakte, worstelde Van Looy met zijn kerstherinnering, een reproductie van een scène uit ‘The Sound of Music’ waarvoor hij zelfs een pop tot aan de plastic knieën de benen afzaagde. Toen de botercrème niet wou lukken, zag hij zich genoodzaakt om de hulp in te roepen van Jeroom, die - een verse kom room op schoot - met een helikopter werd ingevlogen. Het mocht niet baten want Van Looy’s Maria bleef een probleem, en ook aan de aflevering zelf voegde het lange intermezzo weinig toe. Het herinnerde je er vooral aan dat de kerstspecial van ‘Bake Off’ geen wedstrijd is maar een spektakelstuk dat inzet op vertier. Alleen heb ik de afgelopen weken meer plezier beleefd aan het origineel, en aan dat andere programma waarin Erik, Jeroom en Ella samen te zien waren. In afwezigheid van Franky won Jani.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234