null Beeld

televisie★★★½

'Bake off Vlaanderen - kerstspecial': 'Wie niet weet wat hij bakt, kan er ook nooit iets van bakken'

Buiten leek er een zomer te broeien die hitterecords zou versplinteren, maar binnenin de op middelgrote evenementen berekende tent van ‘Bake off Vlaanderen’ hield Wim Opbrouck vol dat het elk moment kon gaan sneeuwen.

Tom Raes

Om die overtuiging kracht bij zetten, ontstak hij in een soloversie van ‘Er is een kindeke geboren’, en ter overreding had hij ook een eenzame uitgenodigd die zich nu ergens in de achtergrond en in geringe scherptediepte schuilhield. Dat de kerstspecial van ‘Bake off’ gewoon ‘s zomers ingeblikt was, en er meer kans was op een spontane bermbrand dan op een witte kerst, werd eerder omarmd dan verdoezeld, waardoor je er ook meteen mee ingenomen was. Van een spoedinjectie ironie is nooit iemand gestorven, zo weet ‘Bake off Vlaanderen’ al langer. Voor twee injecties zou dat dan ook wel gelden.

Met dat uitgangspunt traden er als deelnemers vier bekende koppen aan wier verleden geen aanleg voor ernst deed vermoeden, wat ook opging voor hun culinair talent. Ben Segers, Cath Luyten, Tine Embrechts en ons aller Jeroom kregen als technische proef meteen een kerstbuche in de maag gesplitst. Een baksel voor gevorderden volgens juryleden Herman de Dender en Regula Ysewijn, die net ervoor door Segers met uitgestreken gezicht ‘Reguliera’ genoemd werd. ‘Is dat zo’n staaf?’, wou Segers weten, waarmee hij, hoewel volslagen kansloos, toch blijk gaf van een zeker culinair inzicht: wie niet weet wat hij bakt, kan er ook nooit iets van bakken.

De baksels die uiteindelijk ter beoordeling gepresenteerd werden, verschilden sterk qua uitzicht, consistentie en algemene eetbaarheid. ‘Jullie hebben in elk geval niet van elkaar afgekeken’, hield Reguliera er de moed in. De zelfverloochening waarmee zij en haar collega-voorproever elk gerecht tot zich namen, grensde aan het onwaarschijnlijke. Dat Segers z’n buche gaandeweg steeds meer op het resultaat van een kwade niesbui was gaan lijken, en nu opgediend werd in potjes, vergezeld van een link ogend dipsausje, deed hen niet eens stamelen. Hoewel ze Embrechts tot winnaar verkozen, loofden ze ook de confituurvulling van Jeroom. Dat hij die ergens halfweg het bakproces gestolen had van Luyten met een behendige verwisseltruc was hen of ontgaan, of was geen gegronde reden tot diskwalificatie.

Piece de resistance van de aflevering werd een zelfontworpen kersttafereel dat elke deelnemer herinnerde aan kerstavonden van weleer. Uitgebreid ingaan op de resulterende creaties zou ze enkel oneer aandoen, maar alleszins vermeldenswaardig was hoe Jeroom op het idee kwam om de placenta in zijn tafereel te vervaardigen uit sponscake. Het leverde hem de eindoverwinning op. Ook Segers’ kaneelkoek werd lekker bevonden door de jury - tot welgemeend ongeloof van de chef zelf. ‘Uiteindelijk is de vriendschap de échte winnaar’, vatte Jeroom samen vanonder een strategisch opgesteld sneeuwkanon dat verder geen moeite deed om te overtuigen. Segers nam zich niettemin voor het nummer van Opbrouck te blokkeren.

Een programma als ‘Bake off Vlaanderen’, dat niet te beroerd is om zowel het eigen genre als de gehele en elk jaar weer stijver van de maïzena staande kerstsfeer te parodiëren, kan alleen maar deugen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234