null Beeld Play4
Beeld Play4

tv-tip'De slimste mens ter wereld'

Bart Cannaerts vervangt Erik Van Looy: ‘Goed dat ik me amper kon voorbereiden’

Noud Jansen

Niets dan respect voor de slotverklaring van de klimaattop in Glasgow en de laatste beslissingen van het Overlegcomité, maar hét nieuws van vorige week was toch dat ‘Slimste mens’-presentator Erik Van Looy een besmetting met het coronavirus had opgelopen, en dat een vervanger annex Chinese vrijwilliger was opgetrommeld in de gedaante van Bart Cannaerts. En raad nu eens wie er, gemondmaskerd en wel, op anderhalve meter van ons opnameapparaatje zit te blinken?

BART CANNAERTS «Op zondagmiddag belden ze me met de boodschap: ‘Erik heeft corona.’ ‘De opnames van morgen gaan dus niet door,’ was de zin die ik daarop verwachtte – ik zou die dag in de jury zitten. Maar nee, de vraag kwam of ik het niet van hem wilde overnemen. Zonder op mijn antwoord te wachten, begonnen ze me al over de praktische implicaties in te lichten, waarna er werd ingehaakt.

»En ja, daar stond ik dan ’s anderendaags, bloednerveus naast het decor drentelend tot de begintitels werden ingezet. Twee afleveringen na elkaar heb ik gepresenteerd – ze zijn te zien op woensdag 1 en donderdag 2 december. Achteraf dacht ik: eigenlijk nog goed dat ik zo weinig tijd had om me hierop voor te bereiden. Als ik het een week op voorhand geweten had, was ik nog veel zenuwachtiger geweest.»

HUMO Hoe heb je het aangepakt?

CANNAERTS «Zoals ik dacht dat Erik het zou hebben aangepakt. Hier en daar heb ik wel wat dingetjes veranderd aan het door hem geschreven script, omdat ze uit mijn mond niet zouden kloppen. Zo zou ik op een gegeven moment enkele hippe woorden gebruiken, waarna het ginnegappend uitgesproken zinnetje ‘Je ziet, ik ben helemaal mee, hè?’ zou volgen. Nu vind ik mezelf op mijn 41ste niet bepaald een jonge knul meer, maar zo oud als Erik ben ik ook weer niet. Ik dacht dus: weg met dat zinnetje. Ik ben alleen vergeten de daad bij het woord te voegen – het stond nog in de autocue, waardoor ik het tóch gezegd heb (lacht hard).»

HUMO Wat vond je het moeilijkste aan je stand-inschap?

CANNAERTS «Dat je geen tijd hebt om even te bekomen wanneer een grap niet aanslaat. Ik zit daarmee in, hè. Als jurylid denk je: oké, geen probleem, de volgende grap zal beter zijn. Maar als presentator moet je meteen door naar de volgende vraag. De trein moet blijven rijden, en jij bent de machinist.

»Nu goed, een zwaar treinongeluk is er niet gebeurd. Maar ik zal het zeker niet zo goed hebben gedaan als Erik – wat wil je, hij presenteert ‘De slimste mens’ al achttien seizoenen. Ik wil zijn schoenen ook echt niet permanent vullen. Als ze me op het eind van dit seizoen komen melden dat hij er geen zin meer in heeft, zal ik al ‘Nee!’ roepen nog voor ze me de vraag kunnen stellen.»

HUMO Heb je uitgebeelde tips ten beste gegeven?

CANNAERTS «Eén keer, toen het antwoord ‘Een eend’ was.»

HUMO Hoe doe je dat, een eend uitbeelden?

CANNAERTS «In mijn geval: door ‘Kwak, kwak, kwak’ te zeggen (lacht). Ik zei het al: ik ben Erik niet.»

De slimste mens ter wereld
Play4, woensdag 1 december, 21.20

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234