De Shaq - Series (BEL-2021) - ep 2/4 - Caption: Bart Hollanders (Marnix), Prince K. Appiah (Shaq) Beeld VRT
De Shaq - Series (BEL-2021) - ep 2/4 - Caption: Bart Hollanders (Marnix), Prince K. Appiah (Shaq)Beeld VRT

tv-tips'De Shaq'

Bart Hollanders: ‘Ik ben geen racist, maar...’

De VRT laat nog maar eens een ‘coronareeks’ op u los: het tijdens de tweede lockdown ingeblikte ‘De Shaq’ is een vierdelige, door onder anderen Soe Nsuki geschreven tragikomedie die – als alles goed gaat – ‘op ludieke wijze met thema’s als racisme en privilege zal spelen’. De hoofdrollen worden vertolkt door de Antwerpse rapper Prince K. Appiah en de voormalige callboy Bart Hollanders.

BART HOLLANDERS «Ik speel Marnix, een zakenman – of dat probeert hij toch te zijn – die graag praatjes maakt, en zich verder vooral bezighoudt met hoe de mensen naar hem kijken. Wanneer hij een lijk in zijn achtertuin heeft liggen – je zult wel zien hoe het daar geraakt is – gaat hij dus koortsachtig op zoek naar een zondebok in wiens schoenen hij de schuld kan schuiven. Er is één iemand van wie hij meteen denkt: dát is mijn man.»

HUMO Laat me raden: een gekleurde medemens?

HOLLANDERS «Exact: zijn fitnesscoach Shaq. Dát is dan ook waar deze reeks om draait, ook al is het in wezen een comedy: vooroordelen en racisme.

»Ik ben heel blij dat de regisseurs, Inès Eshun en Anthony Nti, mij voor deze rol hebben gevraagd. Niet het minst omdat ik nu pas goed begrijp dat racisme méér is dan mensen met een andere huidskleur niet kunnen uitstaan. Ikzelf ben geen racist, maar ik heb wel bepaalde dingen van thuis meegekregen die veel gevoeliger blijken te liggen dan ik ooit had beseft.»

HUMO Zoals?

HOLLANDERS «Als kind was ik me van geen kwaad bewust, maar nu begrijp ik veel beter hoe kwetsend een figuur als Zwarte Piet is voor mensen met een andere huidskleur. Net zoals ik nu ook beter begrijp dat je het n-woord niet zomaar mag uitspreken.»

HUMO Het n-woord?

HOLLANDERS «Ja. Dat woord wil ik echt niet meer gratuit gebruiken. In de serie spreek ik het wél een aantal keer uit, maar ik deed dat pas vanaf het moment dat er ‘Actie!’ werd geroepen. Mijn mening is dat we nu in een overgangsperiode zitten, en dat het dus wel nog mag in een serie. Maar op een bepaald moment moeten we er echt van af.»

HUMO ‘De Shaq’ is – uiteraard – volledig covidproof opgenomen. Wat betekende dat in de praktijk?

HOLLANDERS «Dat er op de set een grotere afstand was dan anders. We moesten allemaal constant een mondmasker dragen – enkel tijdens de takes mochten de acteurs het afdoen – en ’s middags lunchte iedereen in z’n eentje. Improviseren of impulsief reageren kon feitelijk ook al niet, omdat je meteen verkrampt en beseft: shit, ik kom te dichtbij en ik spreek te luid. Tel daarbij op dat alle props die we aan elkaar doorgaven constant moesten worden ontsmet, en je begrijpt: eenvoudig was het niet. Maar goed, we zijn geraakt waar we moesten raken.»

HUMO Wij ook: aan het eind van dit stukje. Bedankt!

HOLLANDERS (lacht) «Graag gedaan.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234