radio'Het leugenpaleis'

Bart Peeters: ''Het leugenpaleis' was een gevolg van slaapgebrek en improvisatie. Maar tegenwoordig zijn we zelfs vóórbereid'

Dit nieuws behoeft eigenlijk een epische muzikale intro zoals alleen de grote orgelvirtuoos Eugène Flagey ze kan brengen, maar u zult het met denkbeeldig trompetgeschal moeten doen: 'Het leugenpaleis' is terug! Ein-de-lijk. In 'De Itegemse Cronakroniek', sinds kort tweemaal per week op Radio 1, kruipen Bart Peeters en Hugo Matthysen na twintig jaar nog eens in de huid van Cas Goossens en 'de Matthyssens'.

BART PEETERS «'Het leugenpaleis' werd destijds getypeerd door het feit dat Hugo de avond ervoor had opgetreden met Hugo Matthysen en De Bomen en ikzelf met The Radios, waardoor wij beiden bijzonder kort ons bed hadden gezien. Zodoende durfden we weleens in het midden van een sketch - een uitzending duurde twee uur, dus dat waren er wat - in de lach te schieten: enerzijds uit gebrek aan nachtrust, anderzijds omdat het érg grappig was. Wij bleken alleszins niet zo'n heel professionele humoristen te zijn. Wij vertrouwden bijvoorbeeld weleens op improvisatie. Dit keer is er, mogelijk onbewust, meer logica ingeslopen. We zijn zelfs vóórbereid. Neem nu de liedjes die we elke uitzending zingen: dat zijn dit keer piekfijn voorbereide pareltjes van Hugo Matthysen, pure classics! Vroeger wisten we alleen dat het eerste akkoord een do ging zijn. En dan was het tweede niet zelden een fa of een sol.»

HUMO Luidt dit een grotere terugkeer in van 'Het leugenpaleis' of, desgewenst, 'Het peulengaleis'?

PEETERS «Daar hebben Hugo en ik al vaak over gepalaverd - wij zijn dan ook nogal palaveraars. Maar ik weet het niet. Eén van de obstakels is de clickbaitcultuur. Weet je nog hoe we het destijds aanpakten? Dan zei ik tegen Hugo: 'Hugo, ik heb een geweldig interessante gast meegebracht: het is namelijk het stómste wijf van de wereld, ge kunt het niet geloven. Kom maar binnen, Lynn!' En dat bleek dan Lynn Wesenbeek te zijn, die vervolgens in een sketch van een kwartier niet op het woord 'kaas' kon komen. Natuurlijk zien wij de echte Lynn graag en is dat pure onzin, maar nu zou er ongetwijfeld iemand zijn - laten we hem maar voor het gemak een idioot noemen - die zou koppen: 'Bart Peeters noemt Lynn Wesenbeek stom wijf.'

»Over 'Het peulengaleis' kan ik wél al goed nieuws meedelen: Canvas zendt de reeks vanaf de eerste aflevering opnieuw uit. Daarna zullen we wel weer zien.»

HUMO Waarover gaat 'De Itegemse Cronakroniek' eigenlijk?

PEETERS «Itegem is in ons rubriekje een beetje het dorp van Asterix en Obelix: die ene plek waar het coronavirus geen vat op heeft, dankzij de miraculeuze Itegemse Slok, een mengsel van het water uit de Nete en Hasseltse graanjenever - teneinde dat Netewater toch een klein beetje te verdunnen.

»Nog over Itegem: ik heb ooit, toen het nog niet zo vanzelfsprekend was om samen te wonen met je lief zonder getrouwd te zijn, samen met mijn Anneke - die tijdens het verschonen van de luiers onsterfelijkheid verwierf in 'Het leugenpaleis' als de gesjeesde quizkandidate Linda Kelchtermans - in de bungalow van een tante gewoond. Daar heb ik de Kempense tongval opgepikt. Maar nu komt er vanuit Itegem kritiek! Het moet niet zijn 'de Itegémse Sloek', zoals wij het uitspreken op de radio, maar 'de Itegóémse Sloek'. We kregen zelfs een telefoontje van de enige echte Cas Goossens, de ex-baas van de BRT en een hele lieve man. Hij zei dat hij heel blij was omdat we terug waren, en omdat Itegem nog eens in het zonnetje werd gezet. Om er dan aan toe te voegen: 'Het is wel Itegóém.' (lacht)»

HUMO Heb je onder het motto 'je weet maar nooit' al eens effectief zo'n Itegoemse Sloek geprobeerd?

PEETERS «Neen. Ik ben namelijk bekend met het Netewater en het is één van mijn grote nachtmerries om daar ooit met mijn zatte botten in terecht te komen. Dan denk ik dat je er nog erger aan toe bent dan met tien coronavirussen tegelijk. Hou het vooral stil, maar zelfs verdund met Hasseltse graanjenever is die Itegemse Slok volgens mij niet te zúípen.» 

‘Het leugenpaleis’, Radio 1, elke dinsdag en vrijdag in 'Nieuwe feiten', 12.00

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234