null Beeld Universal Pictures
Beeld Universal Pictures

kijktip'Nope'

Bedelen voor ‘Nope’: ‘Ik weet hoe het is om blut te zijn’

Redactie

De Brit Daniel Kaluuya (33) is één van dé acteertalenten van zijn generatie. Hij brak door met ‘Get Out’ (2017), de vlijmscherpe horrorsatire van Jordan Peele over zwart zijn in een door witte mensen gedomineerde samenleving, en hij heeft een Oscar gewonnen voor zijn bijrol als Black Panther-voorman Fred Hampton in ‘Judas and the Black Messiah’ (2021). Nu werkte hij opnieuw met Jordan Peele samen voor ‘Nope’, waarin hij een paardentrainer in Hollywood speelt die een buitenaards verschijnsel ontdekt en dat op camera wil vastleggen. Net als ‘Get Out’ is ‘Nope’ opnieuw een film die genres overstijgt, en die tegelijk entertaint en stof tot nadenken geeft.

DANIEL KALUUYA «Veel mensen denken dat een film óf entertainend óf diepzinnig is, maar ik geloof dat je beide kunt combineren. Zolang het maar niet te complex wordt. Ik maak films voor de vrienden met wie ik ben opgegroeid. Als zij naar de première in Londen komen, wil ik vooral dat ze het naar hun zin hebben. Ik wil niet in een arthouseproductie zitten waarvoor je tien studies moet hebben gedaan om ze te kunnen begrijpen.»

– Je viel voor het eerst op in ‘Fifteen Million Merits’, één van de beste afleveringen uit de sf-serie ‘Black Mirror’. Dat was in 2011: waarom duurde het nog zes jaar voor je echt doorbrak?

KALUUYA «Ik kwam erg moeilijk aan de bak. Het was zelfs zo lastig dat ik de filmindustrie bijna de rug had toegekeerd. Het is een gevaarlijke wereld: het lijkt een meritocratie waarin achtergrond of huidskleur geen rol speelt, iedereen gelijke kansen heeft en je je succes in eigen handen hebt. Maar eigenlijk moet je wachten tot iemand je een kans biedt, en tot die tijd is het vooral bedelen geblazen. Je moet doen wat mensen denken dat jíj waard bent. Op een zeker moment kom je op een punt dat je denkt: jullie zijn allemaal racisten, en als ik naar die audities blijf gaan, ben ik medeplichtig aan dat systeem. En als mij wordt verteld dat ik mínder moet zijn dan wie ik ben om te kunnen werken, moet ik maken dat ik weg ben. Ik weet hoe het is om blut te zijn, dan ben ik dat maar opnieuw.»

– Nu je een Oscar op zak hebt, is dat probleem minder urgent, vermoed ik?

KALUUYA «Uiteraard: een ‘nee’ wordt ineens ‘misschien’ en een ‘misschien’ eerder een ‘ja’. En dan nog, ik wil niet steeds hetzelfde doen. Veel acteurs worden een archetype en bouwen daar een carrière mee op, maar daarin ben ik niet geïnteresseerd.»

‘Nope’ is nu te zien in de bioscoop.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234