Om uit haar eigen bubbel te breken, draaide ‘Iedereen beroemd’-reporter Lidewij Nuitten de documentaire ‘Mijn naam is Lidewij’. Gewapend met een camera ging ze gesprekken aan met onbekenden op straat.
Lees verder onder de video
- Wanneer is dit idee ontstaan?
NUITTEN «Eigenlijk was het geen idee. Het is me overkomen en ik wist meteen dat ik er een film over wou maken. Drie jaar geleden zat ik op een Brussels terras iets te drinken, toen een tienjarig manneke naar me toekwam en zei: ‘Bonjour madame, vous vous appelez comment?’ Dat vond ik zo merkwaardig, dat zo’n kind zomaar op een volwassene afstapte om haar naam te vragen. Ik wist niets over hem, behalve zijn naam, Julien. En wou meer over hem weten.
»Een jaar heb ik naar hem gezocht, tot ik hem als bij toeval weer tegenkwam. Zonder verpinken vroeg ik zijn adres, wat hij als jong en onnadenkend jongetje gewoon gaf. Hij vroeg me wel waarom, en ik vertelde dat ik voor tv werkte en een film over hem wou maken. Julien was zo blij, dat ik niet meer terug kon. (lacht) Ik was pissed op mezelf, want ik wist niet eens of die film er wel zou komen, of die kleine wel interessant was.»
- Uiteindelijk link je de docu aan je naam, die ‘mensenvriend’ betekent. Heb je die rode draad tijdens het draaien bedacht?
NUITTEN «Het heeft lang geduurd eer ik wist waar ik naartoe wou. Ik ben geen maker die een scenario schrijft en dat dan uitvoert, bij mij loopt dat allemaal door elkaar.
»Het publiek kent me vooral de ‘Iedereen beroemd’-rubriek ‘Mijn straat’, die ik vijf jaar geleden heb gemaakt. Vandaar dat mensen vaak denken dat ik erg sociaal ben en met iedereen een babbeltje sla, maar ik ben niet altijd sociaal. Voor mijn job ben ik dat wel, maar na de uren neig ik nogal snel terug te kruipen in mijn eigen bubbel. Voor dit project wou ik mezelf verplichten om uit die bubbel te komen en contact te zoeken met mensen die ik niet ken.»
- Is het een oproep naar de kijker om hetzelfde te doen?
NUITTEN «Niet zozeer om zélf een wildvreemde aan te spreken. Wel om meer open te staan wanneer iemand je zomaar aanspreekt, wat in Brussel vaak gebeurt, meer dan in de rest van Vlaanderen. Zo’n contact durven we nogal snel afblokken omdat we de persoon niet kennen, maar er kunnen wel mooie dingen uit ontstaan.»
- Wanneer wist je, dit moet ik maken los van mijn werk voor televisie?
NUITTEN «Ik wist gewoon dat ik dit moest maken, heb er niet echt bij stilgestaan of het een plek zou kunnen krijgen op televisie of niet. Maar het is geen televisievriendelijk format. Een alleenstaande docu van een uur is minder makkelijk te programmeren dan een reeks van een paar afleveringen. Maar gelukkig kreeg ik wel toestemming om het naast mijn job te maken en nu via humo.be te laten zien.
»Ik ben eraan begonnen tijdens het sabbatjaar dat ik in 2017 heb ingelast. Met een zelfgekochte camera ben ik beginnen filmen. Achteraf ben ik in mijn vrije tijd nog zeker anderhalf jaar blijven draaien en monteren. Iets waarvoor ik me moest blijven motiveren, want het is best pittig om te doen naast een fulltimejob.»
- Wat maak je momenteel voor ‘Iedereen beroemd’?
NUITTEN «Ik verzorg ‘Van Alaska tot Zimbabwe’, een vloggersrubriek waarvoor Vlamingen in het buitenland filmpjes insturen rond een bepaald onderwerp. Het is de eerste keer dat ik een bureaujob doe voor het programma, daarvoor ging ik altijd zelf de baan op. Maar dat liet me toe om elke dag op een normaal uur thuis te zijn en te werken aan ‘Mijn naam is Lidewij’. Het was de perfecte match.»