null Beeld Dalton
Beeld Dalton

videodiamond docs

Bekijk hier 'Annapolis. Giant City’, de intrigerende documentaire over Antwerpen Linkeroever

Linkeroever. Buitenstaanders vinden de gigantische appartementsgebouwen afzichtelijk, bewoners houden van hun plekje aan de overkant van de Schelde. Le Corbusier zag een metropool in wording, regisseur Pieter Van Hees gebruikte de wijk als decor en titel voor zijn horrorfilm uit 2008. Documentairemaker Maarten Bernaerts peilde vijf jaar lang naar de ziel van Linkeroever voor de film ‘Annapolis, Giant City’, hieronder te bekijken.

Joshua Migneau

Bekijk de documentaire hieronder, lees daaronder ons interview met de maker.

HUMO Je woont zelf in ’t Stad. Zou jij ook op Linkeroever kunnen wonen?

MAARTEN BERNAERTS «Vroeger had ik resoluut nee gezegd. Ik had, net zoals zovele anderen, een mening over Linkeroever zonder er werkelijk tijd te hebben doorgebracht. Mijn documentaire is ook begonnen vanuit de vraag: ‘Hoe komt iemand op Linkeroever terecht?’ (lacht) Maar ik heb de schoonheid van die plek leren zien. Het is een echt dorp, waar iedereen elkaar kent. En er is veel meer groen dan mensen denken, het Sint-Annabos bijvoorbeeld. Tegenwoordig kan ik zelfs de hoge gebouwen en brede lanen appreciëren.»

HUMO In de jaren 30 tekende de grote architect Le Corbusier een ontwerp voor de aanleg van Linkeroever. Had men dat niet beter gewoon gevolgd?

BERNAERTS «Ik heb enkele architecten uitgenodigd op de hoogste verdieping van het impressionante Chicagoblok, zodat ze een goed overzicht hadden op het architecturale plan. De meeste vakmensen noemden het een gemiste kans, omdat de flats nu zijn gebouwd zonder enige visie. Het hoefde voor die architecten niet eens het plan van Le Corbusier te zijn geweest, gewoon ‘een plan’ had ook volstaan.»

HUMO Wat vinden de inwoners zelf?

BERNAERTS «Over de esthetiek lopen de meningen uiteen, maar iedereen is wel trots op Linkeroever te wonen. Door het vaak negatieve imago van Linkeroever nemen zij het ook voor elkaar op: ze verdedigen hun thuis. Terecht, want het is er bij lange na niet meer zo onguur als in de jaren 90.»

HUMO Je sprak ook met een 107-jarige vrouw die is opgegroeid in Sint-Annadorp, zoals Linkeroever heette voor de modernisering.

BERNAERTS «Ja, Josée. Die sprak erg nostalgisch over Sint-Annadorp, een beetje alsof ze er nog steeds woonde. Ze organiseert maandelijks een reünie met andere inwoners van het oude dorp, waarbij ze zwart-witfoto’s doorgeven en steeds dezelfde verhalen vertelden, steevast met een fles champagne. Dat is namelijk het geheim achter Josée’s mooie leeftijd: dagelijks een glaasje champagne.»

HUMO Voor je volgende project blijf je ook dicht bij huis: een documentaire over de Antwerpse Ring.

BERNAERTS «Dat is het idee, maar ik ben er nog niet aan begonnen. Er is ook geen haast bij, natuurlijk: zoals het er nu naar uitziet, zal de stad nog tien jaar nodig hebben voor de werken aan de Oosterweelverbinding (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234