MIA Beeld IKF Leuven
MIABeeld IKF Leuven

videoKortfilmfestival Leuven

Bekijk hier de kortfilm ‘Mia’ met Sofie Decleir: ‘Over mensen die veel geven, maar soms weinig terugkrijgen’

Onderaan deze pagina kunt u naar ‘Mia’ kijken, een kortfilm van Christina Vandekerckhove (42). Omdat we u bij momenten graag zien, én omdat er een uitstekende reden voor is: op het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven bekroonde het publiek – coronaproof vanuit de eigen sofa, Cathy Berx – het prachtige miniatuurtje van Vandekerckhove met de Humo Award, goed voor 600 euro.

Christina Vandekerckhove «Maar veel meer dan die geldprijs is het de erkenning die me gelukkig maakt. Als je een stuk van je hart verhuurd hebt aan een film, wil je graag dat die vervolgens ook gezien wordt, hè. Ook letterlijk: de Humo Award zal ervoor zorgen dat méér mensen naar ‘Mia’ zullen kijken.»

HUMO De Mia uit de titel is een thuisverpleegster.

Vandekerckhove «De kijker loopt een dag met haar mee. Mia komt overal, bij alle soorten mensen, in alle soorten situaties. Dat is mooi, want zo krijgt ze elke dag weer het vólle leven te zien: de plezierige pretmolen, maar ook de eenzaamheid en de weerloosheid die mensen zachtjes wurgt. Tegelijk is het een slopende baan. Want Mia is voortdurend aan het zorgen voor anderen, maar er kijkt nooit eens iemand met tedere ogen naar háár. De hele film lang hoor je haar nauwelijks praten, en dat is geen toeval: er wordt haar ook nauwelijks wat gevraagd. Terwijl je zíét dat er diep in haar allerlei ontgoocheling woekert.

»Dat Mia een thuisverpleegster is, maakte het mogelijk om veel verschillende levens in het beperkte tijdsbestek van zo’n kortfilm te krijgen. Maar het was niet de bedoeling om een politiek statement te maken over de zorgsector. Het is me om de metafoor te doen: voor mij gaat ‘Mia’ over mensen die veel geven maar soms weinig terugkrijgen, over onze verwachtingen in het leven die niet altijd ingelost worden.»

HUMO Die empathische, tedere blik zat ook al in ‘Rabot’, je ­documentaire uit 2017 over het leven in de gelijknamige sociale woonblokken in Gent.

Vandekerckhove «Ik vertrek altijd vanuit mezelf: de camera kijkt met mijn ogen. Je zult me niet snel sciencefiction zien maken. ‘Rabot’ leverde me een boodschappentas vol verhalen op. Enkele daarvan zijn doorgesijpeld naar ‘Mia’.»

HUMO En straks ook naar een langspeelfilm?

Vandekerckhove «Ja: er is een idee dat ik lang heb laten rijpen, en daar heb ik net ontwikkelingssteun van het Vlaams Audiovisueel Fonds voor gekregen. Als alles goed gaat, kan het draaien in de zomer van 2022 beginnen. Dus ja: het is een ellendig jaar geweest, maar ik denk dat ik het toch maar besluit met een klein glas champagne.»

‘Mia’ is hieronder een week lang gratis te zien voor abonnees op Humo.be

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234