null Beeld Humo
Beeld Humo

video'Woman'

Bekijk nu de prachtige docufilm ‘Woman’ op Humo.be: ‘Verhalen die vrouwen zelfs niet bij hun beste vrienden kwijt kunnen’

De veelgeprezen Franse fotograaf en filmmaker Yann Arthus-Bertrand (75) bracht al leeuwen, oceanen en het veranderende aardoppervlak in beeld, maar voor zijn jongste documentaire koos hij een nog uitdagender onderwerp: de vrouw. Meer dan tweeduizend vrouwen uit vijftig landen vertellen in de docufilm ‘Woman’ wat het betekent om een vrouw te zijn. Om internationale vrouwendag op 8 maart gepast te vieren, kunt u dit prachtige portret hieronder gratis bekijken.

Redactie

– Waarom koos je ‘de vrouw’ als onderwerp?

YANN ARTHUS-BERTRAND «Ik had voor ‘Human’ (2015) wereldwijd duizenden interviews afgenomen met mannen en vrouwen, en de vrouwen hadden veel meer te vertellen dan ik toen heb kunnen tonen. Ik ben aan ‘Woman’ begonnen in 2015, nog voor #MeToo. Ik wilde hun problemen, hun intelligentie en hun kracht in de spotlights zetten.»

– Is een man wel de ideale persoon om de vrouw te portretteren?

ARTHUS-BERTRAND «Nee (lacht). Daarom riep ik de hulp in van regisseur Anastasia Mikova. Ik overzag het project en stak de documentaire in elkaar, maar de gesprekken liet ik over aan haar en haar team. De crew bestond uit twintig vrouwen en twee mannen. Niet omdat dat politiek correct is, maar omdat ik van zoveel vrouwenzaken gewoonweg geen weet heb.»

– Zoals?

ARTHUS-BERTRAND «Lag het aan mij, dan had ik onderwerpen zoals menstruatie, mentale gezondheid en zwangerschapsverlof overgeslagen. Maar Anastasia vond het net essentieel om daarover te praten. Ik heb me daar niet tegen verzet: ik begreep dat ik niet moest dicteren, maar luisteren. Ik had soms de indruk dat ‘Woman’ niet langer mijn documentaire was. En toch is dit mijn belangrijkste film tot dusver.»

– Waarover luchten de vrouwen in ‘Woman’ hun hart?

ARTHUS-BERTRAND «Seksualiteit, jobs, opvoeding, financiële afhankelijkheid, seksisme, kinderen, misbruik, noem maar op. Het verzamelen van de interviews heeft ons twee jaar gekost. We nemen de tijd om te luisteren: een gesprek van twee uur levert gewoonlijk twee bruikbare minuten op. Tweeduizend vrouwen wilden ons te woord staan, slechts twaalf weigerden. De interviews waren als therapiesessies waarin geen enkel onderwerp taboe was. Ik kijk sinds ‘Woman’ anders naar mijn echtgenote, mijn moeder, mijn zussen.»

– Welk verhaal wist je het meest te raken?

ARTHUS-BERTRAND «Eén van ’s werelds beste marathonlopers vertelde voor de camera hoe ze vroeger in een netwerk van sekshandel heeft vastgezeten. Ik vond dat ontzettend moedig van haar. Vanuit de grond van mijn hart: bedankt aan alle vrouwen die verhalen met ons deelden die ze zelfs niet bij hun beste vrienden kwijt konden.»

De film is hieronder gratis te bekijken door abonnees:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234