Wim HelsenBeeld Humo

VideoWim Helsen

Bekijk nu op Humo.be de volledige zaalshow: Wim Helsen met ‘Er wordt naar u geluisterd’

Het nieuwe jaar móét beter worden dan het vorige, en meteen op nieuwjaarsdag helpt Humo daar een handje bij: vanaf vandaag, 1 januari, is ‘Er wordt naar u geluisterd’ van Wim Helsen hieronder integraal en gratis te bekijken. In zijn recentste zaalshow geeft Helsen manmoedig gestalte aan een zenuwachtige begrafenisondernemer die moet inspringen voor een collega, met ongewild ongepaste opmerkingen, vrolijke verhaspeling en onverwachte ontroering als gevolg.

Januari is ‘Wim Helsen-maand’ op Humo.be. Elke vrijdag bieden we abonnees gratis een nieuwe integrale zaalshow aan. Bekijk hieronder ‘Er wordt naar u geluisterd’ en daaronder een kort interview met Helsen over de voorstelling:

HUMO Was er een aanleiding om deze show te schrijven?

WIM HELSEN «Mijn tante José is 100 jaar geworden en kreeg een katholieke begrafenis in Putte, in de buurt van Mechelen. Het werd een goeie dienst, en dat kan een diep louterend effect hebben. Ik voelde me daarna, aan de koffietafel, proper en gekuist. Eigenlijk is zo’n ceremonie een minirouwproces, gebundeld in een halve namiddag. Ik stapte de kerk buiten en dacht bij mezelf: hoe tof zou het zijn om zoiets te laten gebeuren op een podium?»

HUMO Is dat gelukt?

HELSEN «Het is alleszins gelukt om de mensen heel stil te krijgen. Ze waren op z’n minst ontroerd. En die ontroering werd alleen maar versterkt omdat er ook veel gelachen werd.»

HUMO De begrafenisondernemer in jouw show zet niet bepaald de meest foutloze dienst neer. Heb je zelf al ongemakkelijke begrafenissen bijgewoond?

HELSEN «Ik niet, maar zodra ik begon te touren met die voorstelling, kwamen mensen naar mij met allerhande verhalen. Een vrouw met dementie die tijdens de dienst op haar overleden man begint te schelden. Of een familie die ruziemaakt over de as en ze dan op de grond laat vallen.

»Nu, een goeie dienst neerzetten is ook niet zo eenvoudig. Het is een soort toneelstuk dat wordt opgevoerd. Een pastoor of ceremoniemeester kan al snel kleine fouten maken, zoals een onbestaande zus vernoemen. Een klein foutje, maar ongelooflijk ongemakkelijk voor de familie.»

HUMO Denk je soms na over je eigen begrafenis?

HELSEN «Meestal beeld ik me in hoe de begrafenis van anderen er zou uitzien (lacht).

»Weet je, op een bepaald moment is het gedaan, terwijl het leven altijd verdergaat. Het besef van de eindigheid van alles kan heilzaam zijn, hoe zwaar dat ook klinkt.»

HUMO Hoe denk je dat 2021 er zal uitzien?

HELSEN «Ik stel voor: zagen, klagen en bij de pakken blijven zitten (lacht). Nee, hopelijk wordt 2021 een lichter jaar. Als corona zich wat koest houdt, zal ik in februari een nieuwe voorstelling try-outen in Nederland.

»Volgende zomer speel ik een voorstelling met Johan Petit. In ‘Hoe te leven’ gaan we samen met het publiek op zoek naar de beste wijsheid ter wereld, om die als leidraad voor het leven te gebruiken. De centrale vraag is: hoe kun je het beste leven?»

HUMO Lastige vraag.

HELSEN «En toch is het onze ambitie om het ultieme antwoord te vinden!» 

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234