null Beeld ABC
Beeld ABC

tv-tip'De noodcentrale Amerika'

België exporteert rampspoed naar Amerika: ‘Help, ik word achtervolgd door een beer’

Stefaan Werbrouck

De Vlaamse noodoperatoren blijken erg populair in de rest van de wereld. ‘De noodcentrale’, de docusoap op Eén die sinds 2016 een blik achter de schermen van de hulpdiensten werpt, kreeg al in een tiental landen een remake en stak een jaar geleden ook de Atlantische Oceaan over. In de herfst van 2020 begon op de zender ABC ‘Emergency Call’, een reeks die nu ook op Eén komt onder de titel ‘De noodcentrale Amerika’.

HUMO Waren jullie betrokken bij de remake of was het een kwestie van ‘format afgeven en wegwezen’?

MIKHAEL COPS (bedenker ‘De noodcentrale’) «Nee, zeker niet, er is vaak overlegd over de aanpak. Door corona ben ik niet ter plaatse kunnen gaan en verliep alles noodgedwongen via Zoom, maar ik werd nauw betrokken. Ik had ook van bij de start vertrouwen in de regisseur en de producer, twee mensen die met hart en ziel aan de reeks werken.

»Natuurlijk zijn er dingen anders: zij gebruiken een presentator (acteur Luke Wilson, red.) om de verhalen in te leiden – al zal hij niet in de versie op Eén te zien zijn. De reeks bevat ook minder humor: de grappige oproepen die wij erin lieten, halen het scherm vaak niet in de Amerikaanse versie. Maar ik vind het op zich heel geslaagd. Bij sommige remakes had ik het gevoel: jullie doen hetzelfde als wij, maar minder goed. Hier niet. Ik geef ook toe: dit is de enige versie die er mooier en spectaculairder uitziet dan het origineel (lacht). Hun budget is ook zoveel groter dan het onze.»

HUMO Er waren al remakes van ‘De noodcentrale’ in Frankrijk, Nederland, Scandinavië… Opent een Amerikaanse versie nog meer nieuwe deuren?

COPS «Er zijn twee kerels in Amsterdam die de wereldwijde verkoop van de formats van productiehuis De Chinezen – ‘De noodcentrale’ maar ook ‘Radio Gaga’ – voor ons afhandelen, en die hebben me gezegd dat door deze remake de interesse opnieuw is toegenomen. Als de Amerikanen iets goed vinden, kijkt men in veel andere landen aandachtig toe. Maar het is dubbel, want de Amerikaanse versie wordt natuurlijk ook doorverkocht, waardoor ze soms net in de weg komt te staan van een remake.»

HUMO ‘De noodcentrale Amerika’ is opgenomen in staten als Utah, Louisiana en Texas, plaatsen waar wapenbezit de normaalste zaak van de wereld is. Speelt dat een grote rol?

COPS «Wapengeweld komt wel een paar keer aan bod: er is onder meer een schietpartij in New Orleans. Maar de opvallendste en voor mij meest exotische verhalen komen uit Alaska, waar mensen soms naar de noodcentrale moeten bellen omdat ze achtervolgd worden door een beer. Je beseft daar ook weer hoe groot dat land is: als je te horen krijgt dat iemand verloren is gelopen in Alaska, waar moet je dan beginnen te zoeken?»

De noodcentrale Amerika
Eén, donderdag 28 oktober, 21.25

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234