Yannick Carrasco en Julie Van den Steen. Beeld VTM Nieuws
Yannick Carrasco en Julie Van den Steen.Beeld VTM Nieuws

Televisie★½☆☆☆

België-IJsland: voor voetballiefhebbers bleek geen plaats te zijn op VTM

Zelfs met twee debutanten in de basis - doelman Koen Casteels en Jérémy Doku - was België ook voor IJsland veel te sterk: 5-1. Já, die Roberto Martínez kent er iets van! Dat kon niet van iedereen in ‘Vandaag is rood’ worden gezegd.

Jan Hauspie

Koen Wauters, de verrassingsact tijdens Denemarken-België, had plaats gemaakt voor VTM-collega Julie Van den Steen, van wie we al meteen mochten vernemen dat ze het met een Rode Duivel in een ijsbad had gedaan. Maar dat was voor later, eerst moest er worden overgeschakeld naar het trainingscentrum van de Rode Duivels in Tubeke, waar een handvol supporters de wedstrijd op een groot scherm mocht volgen en op eenvoudig verzoek luid joelend een pintje in de lucht stak. Já, zo verzekerde de enthousiaste verslaggever ter plaatse ons, de sfeer zat er weer goed in. Er was ook aandacht voor de wedstrijd van vanavond: Gilles De Bilde blikte kort vooruit met bondscoach Martínez, waarna presentator Stef Wauters, met een dubbelzinnigheid die je anno 2020 niet meer verwacht, wilde weten op welke Rode Duivel Van den Steen haar oog had laten vallen. Terwijl ik nog van mijn verbazing - het kan ook plaatsvervangende schaamte geweest zijn - zat te bekomen, was het al tijd voor ‘de boodschappen’. Toen die gedaan waren, begon de wedstrijd.

Die had ook lang niet veel om het lijf. Tot in minuut 43 Dirk Deferme zijn moment gekomen achtte. ‘Als het een beetje te veel hangt, dan hangt het door en dan hangt het bij iedereen’, sprak de commentator toen Doku een makkelijke bal onder zijn voet liet doorglippen. ‘Een haiku!’ meende mijn vrouw, voor wie al de gezelligheid in ‘Vandaag is rood’ vast is bedoeld, maar die toch deze doordenker nodig had om uit haar argeloze slaapje te worden gewekt.

Toen was het rusten geblazen. Analist Marc Degryse had een groot gebrek aan scherpte vastgesteld bij de Rode Duivels, maar daar zwenkte Wauters alweer naar Van den Steen, aan wie hij een huizenhoge doch door Dries Mertens gemiste doelkans ter analyse voorlegde. Daar schrok ze van: ‘Ik weet niet veel van voetbal, maar dát is niet de bedoeling’, stamelde ze wat onhandig. Pas toen mocht Jan Mulder ook iets zeggen. Al na twee zinnen zag hij Wauters ongemakkelijk in zijn zeteltje wiebelen. ‘Heb jij haast?’ beet Mulder hem toe. ‘Ja,’ klonk het in alle eerlijkheid, ‘we moeten naar de boodschappen.’ Beter kon ‘Vandaag is rood’ niet worden samengevat: je hoeft geen voetbalkenner te zijn om er in de zeteltjes te mogen plaatsnemen, en mocht je dat per ongeluk toch zijn, wordt je wel het zwijgen opgelegd.

De tweede helft was een pak onderhoudender. Kevin De Bruyne regisseerde, Michy Batshuayi devieerde, Doku charmeerde. De Bilde kreeg na afloop De Bruyne voor zijn microfoon en tekende voor het journalistieke hoogtepunt van de avond: na hem eerst gepaaid te hebben met de geboorte van zijn dochter en de award voor beste speler van de Premier League, confronteerde hij hem ook met zijn ‘problemen’: de juridische strijd met zijn in de cel opgesloten makelaar. ‘Die neem ik niet mee op het veld, daar moet ik m’n job doen’, antwoordde De Bruyne allerminst gepikeerd.

Terug in de studio werd er niet verder op ingegaan, maar maakte Wauters ons warm voor ‘een fantastisch mooi interview van Julie met een Rode Duivel’. Na eerst nog wat boodschappen - qua spanningsopbouw was niets aan het toeval overgelaten - was het nu écht tijd voor dat ‘fantastische interview’ (Wauters stond op repeat). Slachtoffer van dienst bleek Yannick Carrasco te zijn, en dat was een tegenvaller: Van den Steen had op Mertens gerekend. Toen de aanvaller zich terloops liet ontvallen dat hij in China had gevoetbald, hoorde Vanden Steen het dan ook in Tokio donderen. Zelfs in haar ijston kreeg het arme kind het nu warm.

‘Fantastisch interview!’ verwelkomde Wauters ons niettemin opnieuw, alvorens ons te trakteren op dé verrassing van de avond: een interview met Martínez. Já, De Bilde had echt niet stilgezeten, daar in dat kale Koning Boudewijnstadion. Helaas, wie zal het navertellen? Want, zo vroeg ik me voor het slapengaan nog af: hoeveel voetballiefhebbers zouden er toen nog voor hun televisie hebben gezeten?

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234