Gerda Derksen en Bennie Arends besloten na een lang huwelijk toch te scheiden. ‘Daar moet je geen ruzie over maken.’ Beeld Eric Brinkhorst
Gerda Derksen en Bennie Arends besloten na een lang huwelijk toch te scheiden. ‘Daar moet je geen ruzie over maken.’Beeld Eric Brinkhorst

TV-tip

Ben je 36 jaar getrouwd, ga je toch nog scheiden: vijf levenslessen van Gerda en Bennie

Hoe werkt het als je na een huwelijk van 36 jaar uit elkaar gaat? De docu ‘Tot de dood ons scheidt’, vanavond op NPO 2, volgt scheidende zestigplussers bij de mediator. Gerda Derksen (62) en Bennie Arends (63) durven hun belangrijkste lessen te delen.

Rianne van der Molen

LES 1: Het is nooit te laat voor jezelf te kiezen
GERDA «Het idee om te scheiden kwam van mij. Voor mij was ons huwelijk al heel lang op. Bennie werkte als kok van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Ik zat vaak thuis en zorgde voor de kinderen. Het voelde alsof ik in een kooi zat. Toen onze zoon Rick op zijn 17de een ernstig auto-ongeluk kreeg, ging Bennie nog harder werken. Hij vluchtte erin, terwijl ik Rick thuis moest wassen en verzorgen. Ik voelde me alleen.

»Dat zijn familie mij niet zo moest, hielp ook mee in mijn beslissing. Ze hadden altijd commentaar op hoe ik het huishouden deed. Toch heb ik een scheiding lang voor me uitgeschoven. Want al ging het niet lekker tussen ons: Bennie is een goed mens. Ik wilde hem geen pijn doen. Tot ik in het ziekenhuis terechtkwam met een longaandoening. Bijna was ik er geweest. Toen dacht ik: als ik nog voor mezelf wil kiezen, moet ik het nu doen.»

BENNIE «Gerda is altijd huisvrouw geweest, dan wordt je wereld wel erg klein. We hebben het er weleens over gehad om werk voor haar te zoeken, maar in combinatie met mijn drukke baan als kok was dat lastig. Ik was bijna nooit thuis. Maar we hadden niet zo vaak ruzie en waarom zou je na 36 jaar nog alles omgooien? Dat vind ik moeilijk.»

LES 2: Als je op tijd bent, hoeft het niet te escaleren
BENNIE
«Ik denk nog altijd dat ze bijna vier jaar geleden de verkeerde beslissing heeft genomen. We waren goed met elkaar en zijn dat nu ook nog. Maar ze is mijn vrouw en geen bezit. Dus moest ik haar loslaten. Blijkbaar kan ik haar niet meer gelukkig maken. Ergens heeft ze de keuze misschien op tijd gemaakt. We konden nu zonder veel ruzie uit elkaar en zien elkaar nog elke week.»

GERDA «Ik wist dat de scheiding hem pijn deed. Bennie is de goedheid zelve, maar we ergerden ons steeds meer aan elkaar. Aan relatietherapie heb ik weleens gedacht, maar dat zag ik ons niet doen. Op dat moment konden we nog fatsoenlijk uit elkaar, wist ik. Anders was het misschien op een vechtscheiding uitgedraaid en dat verdienden we allebei niet.»

LES 3: Luister naar elkaars verhaal
GERDA «Ik wist dat Bennie het niet met me eens was. Ik dwong mezelf om naar hem te luisteren, al was dat heftig. Dat was het moeilijkste van alles. Ik sta nog steeds achter mijn keuze, maar vind het erg dat ik hem zoveel verdriet heb gedaan.»

BENNIE «Door naar haar te luisteren bij de mediator, werd haar keuze voor mij duidelijker. Ik hoorde hoe alleen ze zich voelde. Achteraf gezien hadden we daar veel eerder over moeten praten. Nu zag ik pas tijdens die gesprekken hoe ongelukkig ze zich voelde. En kon ik zelf denken: hopelijk wordt ze na de scheiding wel gelukkig.»

LES 4: Wees niet inhalig
GERDA «Natuurlijk heb ik recht op van alles, maar ik wilde niets. Bennie had het er al zo moeilijk mee. Daarom heb ik gezegd: jij mag alles houden. Dat ik daarna geen werk had en geen geld, is best lastig geweest. Ik ben vanwege mijn longaandoening afgekeurd en moet van een uitkering rondkomen. Dat is de consequentie van mijn keuze. Al heb ik echt weleens gedacht: is dit nou wat ik wilde? Financieel is het zwaar, maar ik ben wel vrij.»

BENNIE «Ik vond het een mooi gebaar. Gerda is niet materialistisch. Maar als ze me belt, dan zorg ik dat ze wat geld krijgt. Als ik haar kan helpen, doe ik dat.»

LES 5: Vergeet niet dat je van elkaar hebt gehouden!
BENNIE «Dat was mijn belangrijkste reden om mee te doen aan de documentaire. Er zijn zoveel mensen die alleen maar ruzie maken tijdens zo’n scheiding. Daar snap ik niks van. Je hebt toch van elkaar gehouden? Ik vind het belangrijk om netjes te blijven. Ook naar onze twee volwassen kinderen toe. Wij moeten ze als ouders het goede voorbeeld blijven geven.»

GERDA «Bennie is altijd belangrijk voor me geweest en zal dat blijven. Hij is de vader van mijn kinderen en een doodgoeie vent. Als je dat denkt, is het gemakkelijk geen ruzie te maken. En wanneer je eenmaal bij zo’n mediator zit, moet je ervoor zorgen dat de scheiding zo fatsoenlijk mogelijk verloopt.»

‘Tot de dood ons scheidt’, NPO 2, maandag 5 oktober, 20.25

(AD)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234