Ben Weyts & Benjamin Dalle Beeld Play 4
Ben Weyts & Benjamin DalleBeeld Play 4

kijktip'De Container Cup'

Ben Weyts in ‘De Container Cup’: ‘Als je vol van jezelf bent, brengt dat enig gewicht met zich mee’

In zijn essentie is ‘De Container Cup’ weinig meer dan een spoedexamen lichamelijke opvoeding. Het spreekt vanzelf dat minister van Sport en Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zich makkelijk liet strikken voor de alternatieve zevenkamp.

Raf Liekens

HUMO Uw voorzitter Bart De Wever bereidde zich vorig jaar een maand lang maniakaal voor op zijn niet van rancune gespeende krachtmeting met MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Hebt u ook zo hard getraind?

BEN WEYTS «Dat was nogal moeilijk, aangezien Play4 me pas twee weken op voorhand op de hoogte bracht. Een week voor mijn deelname heb ik ook mijn kleine teen gestoten tegen een tafelpoot.»

HUMO Zelfs voor een minister ging die niet uit de weg?

WEYTS «Nee, hij bleef obstinaat in de weg staan. Ik hield er een gebroken teen aan over. Hij zag helemaal rood en er zaten splinters in. Ik heb zelfs getwijfeld om forfait te geven. Maar een paar pijnstillers hebben me erdoor gesleurd. Tijdens het lopen had ik er wel last van. Dat zou normaal mijn sterkste proef moeten zijn, want ik doe dat het hele jaar door, maar nu was het meer de pijn verbijten dan wat anders.»

HUMO Tegen welke proef keek u op?

WEYTS «Dat roeien is vreselijk. Ik heb de techniek nog niet doorgrond en zat heel snel in de verzuring. Wat de kijkers ook niet beseffen, is hoe beklemmend die container is. Daar is geen zuurstoftoevoer of ventilatie, waardoor ik het in volle inspanning benauwd kreeg.»

HUMO U nam het op tegen Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle, uw CD&V-collega in de regering. Een taaie tegenstander?

WEYTS «Ja. Ik ben 51. Benjamin is twaalf jaar jonger en behoorlijk goed in vorm. Hij loopt en fietst nogal veel.»

HUMO Als minister van Jeugd heeft hij natuurlijk niet veel omhanden.

WEYTS (lacht) «Dat hebt ú gezegd! Mijn ambitie was vooral om Bart De Wever te kloppen. Anders zou ik het de komende jaren dágelijks moeten horen van hem. Hij had het geluk dat hij tegen Bouchez mocht duelleren.»

HUMO En die volgevreten liberalen bakken er niet veel van?

WEYTS «Wel, als je zo vol van jezelf bent, brengt dat enig gewicht met zich mee (lacht).»

HUMO Vindt u het jammer dat u het niet mocht opnemen tegen Zuhal Demir? Dan hadden jullie daar kunnen beslechten wie in 2024 Jan Jambon mag opvolgen als minister-president.

WEYTS «Dat lijkt me héél vroeg. Maar het is fijn dat u denkt dat het opnieuw een N-VA’er wordt.»

HUMO Gezien de peilingen lijkt dat logisch. Maar wat vond u ervan dat Bart De Wever onlangs in De Zondag Demir naar voren schoof als een mogelijke minister-president?

WEYTS «Ik vond dat heel fijn! Zuhal doet het schitterend: ze herstelt het groene karakter dat we hadden ten tijde van de Volksunie. De laatste jaren was dat weggedeemsterd. Elke nuchtere Vlaming wil toch meer ruimte voor groen? Zelfs als dat ten koste gaat van een beetje industrie en landbouw.»

HUMO Onlangs verliet uw ondervoorzitter Lorin Parys de politiek om voorzitter van de Pro League te worden. Wie moet hem opvolgen?

WEYTS «Een jong talent dat zichzelf op de kaart kan zetten en de partij kan voeden met nieuwe inzichten. Zolang hij of zij mij maar niet verslaat in ‘De Container Cup’!»

De Container Cup
Play4, donderdag 21 april, 20.00

Dankzij Humo steekt er geen andere onzin in je broekzak. Download nu de app van Humo en ontdek de interessantste verhalen, grappigste cartoons en scherpste meningen. Klik hier.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234