null Beeld VRT
Beeld VRT

tv-tips'Privacy & ik'

Big Brother bestrijden met Tim Verheyden: ‘De politie kan mijn post lezen!’

Na ‘Facebook en ik’ uit 2019 komt VRT-journalist Tim Verheyden nu met ‘Privacy & ik’, een tweedelige documentaire op Canvas over…

Jeroen Maris

TIM VERHEYDEN «Iets wat een heet hangijzer zou moeten zijn, zéker wanneer er een pandemie door onze levens raast: onze privacy, en hoe die onder druk staat.

»In de eerste aflevering focussen we op de uitrol van cameranetwerken. Het begon bij een persoonlijke observatie: door eens omhoog te kijken ontdekte ik dat er een camera hangt voor de ingang van het gebouw waar ik woon. Het bleek om een politiecamera te gaan die daar al járen hangt. Ik mocht gaan kijken op het commissariaat in Molenbeek en ik schrok ervan hoe nauwkeurig je met zo’n ding kunt inzoomen. Als ze dat willen, kunnen ze bij de politie mijn post lezen! Ik begrijp uiteraard dat camera’s kunnen helpen bij het oplossen van misdaden. Maar als camera’s zoveel registreren, moeten we toch eens praten over hoe we dat organiseren, en hoe we misbruik kunnen uitsluiten.»

HUMO De ANPR-camera’s, die nummerplaten herkennen, zijn nog een geval apart.

VERHEYDEN «Die zijn nuttig om misdaden op te lossen, maar er zijn geen aanwijzingen dat ze criminaliteit voorkomen. En met dát argument zijn ze ons wel verkocht, hè. Nu wordt ook overwogen om ANPR-camera’s te gebruiken om gsm’ende automobilisten te betrappen, terwijl ze enkel ter bestrijding van de zware misdaad zouden worden ingezet. Je voelt dat we op een hellend vlak zitten, en tel daar de mogelijkheid van camera’s met gezichtsherkenning bij, en het feit dat we in een pandemie zitten waarin het voor de overheid handig is om te weten waar iedereen zich ophoudt, en dan zou je toch op z’n minst een grondig debat verwachten.»

HUMO In de tweede aflevering gaat het over onze smartphones, en hoe daarin het nieuwe goud zit voor overheden en bedrijven.

VERHEYDEN «We weten al wel dat we voortdurend informatie over onszelf cadeau doen aan pakweg Google en Facebook, maar toen ik mijn telefoon liet onderzoeken door enkele dataspecialisten, schrok ik toch hoe gróndig bedrijven onze levens kunnen documenteren.

»Ik ben helemaal niet tegen sociale media, maar momenteel geven we als gebruikers veel, en krijgen we er te weinig voor terug. In het programma zitten enkele knappe koppen die suggesties doen. Dat we allemaal onze eigen databubbel zouden moeten kunnen beheren, bijvoorbeeld, waarbij we zélf beslissen wie welke informatie van ons krijgt. Dan zou je zelf kunnen bepalen dat je huisarts en je loopcoach inzage krijgen in je Strava-resultaten, maar niet de overheid of de verzekeringsmaatschappij. In het privacydebat zou het over controle moeten gaan.

»Enfin, het verhaal is niet verteld in die twee afleveringen. Sla er de kranten van alleen al vorige week op na. In Franstalig België was er gedoe over een dataproject waarbij financiële en medische gegevens gecombineerd worden. Er was Operatie Sky en het kraken van de cryptofoons. En in ‘De afspraak’ zei Conner Rousseau dat de grondwet aan de kant moet zolang we in een pandemie zitten. Dus neen: ik sluit niet uit dat er nog een vervolg komt op ‘Privacy & ik’.»

Privacy & ik
Canvas, donderdag 25 maart, 21.20

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234