'Blind getrouwd' Beeld vtm
'Blind getrouwd'Beeld vtm

televisie★★½☆☆

Bij ‘Blind getrouwd’ blijf je je toch vooral een ongenode toeschouwer voelen

Je hoeft maar de bescheiden lijst tot je te nemen van echtelieden die dankzij ‘Blind getrouwd’ aan een gezel van lange duur geholpen werden om prompt het jouwe te denken van het wetenschappelijke air waarmee het programma nog steeds behangen is.

Tom Raes

Wim Slabbinck maakte zich bij aanvang niettemin sterk dat ‘Blind getrouwd’ vooral aantoont dat liefde mààkbaar is. Hem luidkeels van repliek dienen lijkt me ongepast, daarvoor is hij nog altijd aanzienlijk meer relatietherapeut dan ik, die amoureuze verstrooiing tot op heden vooral ervaren heb als nevenwerking van voorspoedig toeval, maar dat neemt niet weg dat ik bij de bijdetijdse constructie ‘maakbare liefde’ telkens een zekere teleurstelling voel, ook al hebben seizoensgerichte zelfstandigen dan geen enkele klandizie aan mij rond 14 februari.

Meer dan drieduizend singles hadden zich ingeschreven voor de nieuwste jaargang, die tegenwoordig beslag legt op de zondagavond. De acht die overbleven, werden aan analyse onderworpen door een panel experts dat naast Slabbinck ook Gert Martin Hald bevatte, de Deen op wiens axioma’s de wetenschap in ‘Blind getrouwd’ berust, maar die verder toch vooral lijfelijk aanwezig was. Ook therapeuten Filip Geelen en Sarah Hertens gaven in ‘Blind getrouwd’ blijk van hun diploma’s, alsook Lotte Vanwezemael, seksuologe en tv-gezicht wier marktwaarde dezer dagen toevallig in de lift zit. Om de clichés te herkauwen die dat deskundigenbestand tegader om beurten in de mond namen, moest je dan weer geen bul kunnen voorleggen, lijkt me. Kandidate Laura was volgens Geelen oerend ‘in your face’ en van top tot teen ‘what you see is what you get’. Toen ze tegen Geelen vertelde over haar bestaan als alleenstaande, een relaas waaronder tranerige muziek geprangd zat, kreeg ik zelfs even medelijden met haar, een gevoel waarop ik me liever niet laat betrappen tijdens het televisiekijken, en al helemaal niet op zondagavond.

Aangezien de huwelijken zelf in een vijftal minuten gepiept waren, ging nagenoeg de hele aflevering op aan voorbereidend werk. Zo kregen de kandidaten vooraf een wedding coach over de vloer, teneinde van hun anonieme blitzhuwelijk ‘toch een persoonlijk verhaal te maken’, zoals Sean Dhondt het wervend voorlas. De vragen die ze daarbij te verbijten kregen, waren van het kaliber dat hoorde bij een vak dat slechts na doorgedreven marktonderzoek een knelpuntberoep bleek, en dat bij nader inzien niet eens bestond voor iemand ermee op de proppen kwam, mogelijk in een benauwende staat van werkloosheid.

Al wat dan nog restte, was zenuwlachen, al dan niet in familiaal verband. Ook al voelde ‘Blind getrouwd’ intussen bekend aan, ik waande me aldoor een ongenode toeschouwer die zo mogelijk nog meer te kijk liep dan de eigenlijke echtelieden: een aandoening die me ook bevangt tijdens trouwpartijen waarvan ik de participanten persoonlijk ken, en mogelijkerwijs zelfs genegen ben. Het blijft hoe dan ook een beleving waar ik liever niet uit eigen beweging naar op zoek ga.

Dra zullen de volstrekt wetenschappelijk verantwoorde koppels in ‘Blind getrouwd’ voor de camera weer het hoofd moeten bieden aan dagelijkse sleur, wat in dit programma een uitdaging heet. Ik houd al een dagbesteding over aan heelhuids trachten te ontkomen aan het banale van alledag - soms mag het zelfs de voornaamste reden zijn waarom ik voor televisie ga zitten. Het lijkt me dus sterk mocht ik deze jaargang alsnog een frequente passant worden bij ‘Blind getrouwd’.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234