null Beeld Netflix
Beeld Netflix

kijktip'Peaky Blinders'

‘Blij dat ik er vanaf ben’: Cillian Murphy over de finale van ‘Peaky blinders’

Tik ‘Peaky Blinders’ in op Google, en het eerste wat u te zien krijgt, is reclame voor het soort driedelig kostuum in tweed (prijzen tussen de 295 en 349 euro) waarin Tommy Shelby en zijn meedogenloze straatbende zich door het Birmingham van de jaren 20 bewegen. Het geeft aan hoe ongemeen populair de oorspronkelijke BBC-reeks is geworden sinds Netflix haar in 2014 wereldwijd aanbiedt, én hoe luid de rouwkoren zullen weerklinken als het binnenkort voorbij is. Yep: het zesde seizoen, vanaf vrijdag te zien op Netflix, is meteen ook het laatste. Hoofdrolspeler Cillian Murphy, die zich sinds reeks vijf tevens coproducer mag noemen, is ‘op een bepaalde manier’ opgelucht.

Redactie

CILLIAN MURPHY «Ik heb Tommy Shelby altijd graag gespeeld, maar het was bij momenten wel fucking exhausting. Al die sessies in de gym, al de proteïnen die ik moest slikken, en dan nog de bij benadering drieduizend namaak-kruidensigaretten die ik per draaidag moest roken: eerlijk gezegd ben ik blij dat ik ervan af ben. Om nog te zwijgen over dat Brummie-accent: niet evident voor een Ier als ik.»

– Kloppen de geruchten dan niet dat er plannen voor een film zijn?

MURPHY «Daar mag ik nog niets over zeggen.»

– Het zesde seizoen werd grotendeels opgenomen tijdens de tweede lockdown. Hoe lastig was dat?

MURPHY «Zeer. Het vervelendste aan de hele situatie, nog los van de mondmaskers en de dagelijkse tests, was dat ik ’s avonds nergens naartoe kon: ik pendelde constant op en neer tussen de set en mijn huurflat, en ik sprak met zo goed als niemand. Wat het nog zwaarder maakte, was het overlijden van Helen (McCrory, die tante Polly speelde, red.), vlak vóór de eerste opnames. Ik ben daar nog altijd niet goed van, al weet ik ook wel dat het veel erger is voor haar man Damian (Lewis, red.) en haar kinderen. Het was ook een zware klus om het zonder haar te doen – het script moest uiteraard herzien worden – maar we zijn er toch in geslaagd. Als je het mij vraagt, is het het rijkste en diepste seizoen van allemaal. Donker as fuck, dat ook.»

– Seizoen zes speelt zich af in de vroege jaren 30, een tijd van historische kantelpunten: het einde van de drooglegging, de opgang van de opiumhandel, en de eerste tekenen van wat in de Tweede Wereldoorlog zou uitmonden. Zien we dat in de reeks terug?

MURPHY «Niet in al te grote mate. Onze hoofdscenarist, Steven Knight, slaagt er altijd weer in om de plot rond een wat minder bekend historisch feit te weven. Nu was hij te weten gekomen dat het Franse overzeese eilandengroepje Saint-Pierre en Miquelon tijdens de drooglegging als een reusachtige drankwinkel fungeerde: hij heeft mijn personage voor het eerst buiten Groot-Brittannië gedropt.»

– Waar hij Frans moet spreken?

MURPHY «Oui, monsieur. Een groot geluk dat mijn moeder tot aan haar pensioen lerares Frans is geweest: zonder haar hulp was het un échec catastrophique geworden.»

‘Peaky Blinders – seizoen 6'
Vanaf vrijdag 10 juni op Netflix

WARNING: Embargoed for publication until 00:00:01 on 15/03/2022 - Programme Name: Peaky Blinders VI - TX: n/a - Episode: Ep 4 (No. 4) - Picture Shows:  Tommy Shelby (CILLIAN MURPHY) - (C) Caryn Mandabach Productions Ltd. - Photographer: Robert Viglasky Beeld BBC/Caryn Mandabach Productions Ltd./Robert Viglasky
WARNING: Embargoed for publication until 00:00:01 on 15/03/2022 - Programme Name: Peaky Blinders VI - TX: n/a - Episode: Ep 4 (No. 4) - Picture Shows: Tommy Shelby (CILLIAN MURPHY) - (C) Caryn Mandabach Productions Ltd. - Photographer: Robert ViglaskyBeeld BBC/Caryn Mandabach Productions Ltd./Robert Viglasky
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234