Davy en Hanne gaven elkaar het jawoord in ‘Blind Getrouwd’. Beeld VTM
Davy en Hanne gaven elkaar het jawoord in ‘Blind Getrouwd’.Beeld VTM

Televisie★★★☆☆

‘Blind getrouwd’ op VTM onderstreept als geen ander datingprogramma het belang van een trekhaak

Gevoel voor humor, talent tot communiceren en een integer karakter: het zijn waardevolle eigenschappen voor wie zich op de huwelijksmarkt waagt. Maar een trekhaak op je auto kan ook van pas komen, zo bleek bij de start van het nieuwe, zesde seizoen van ‘Blind getrouwd’.

Stefaan Werbrouck

Nadat Davy en Hanne elkaar het jawoord hadden gegeven, reden ze samen richting verplichte fotoshoot, voor de koppels altijd een moment om degene die je een halfuur voordien voor het eerst hebt gezien beter te leren kennen. Meestal wordt in die ongemakkelijke situatie gepolst naar voor de hand liggende dingen, zoals hobby’s of wat de ander voor de kost doet, maar Hanne had een vreemder verzoek: zij wou weten of de man die ze sinds kort de hare mocht noemen een trekhaak op zijn wagen had. De vraag kwam weliswaar niet van haarzelf maar was haar ingefluisterd door haar vader, die wellicht dringend wat spullen uit de kelder naar het containerpark moest brengen. Nu had Hannes vader zich vlak daarvoor al van zijn rationeelste kant getoond. Omdat hij door ziekte niet aanwezig kon zijn op de ceremonie, sprak hij een boodschap voor zijn dochter in, waarin hij zei dat hij ‘nogal sceptisch’ stond tegen het hele concept maar dat hij begrip had voor haar keuze, want ‘het doel heiligt de middelen’. Toch geen zin die je snel tegen zult komen op een kaartje voor Valentijn.

Ook de vader van Candice, de andere kandidate die in de eerste aflevering van ‘Blind getrouwd’ in het huwelijk trad, was niet echt het romantische type. Toen Candice haar ouders het heuglijke nieuws kwam melden dat de experts een ‘match’ voor haar hadden gevonden en ze dra na vier jaar relationele woestenij niet meer single zou zijn, begon vaderlief vooral de logistiek van de hele onderneming te bevragen. Candice, alias ‘de bom van Beveren’, is afkomstig uit wat de burgemeester tijdens de ceremonie omschreef als ‘de goeie grond’ rond Sint-Niklaas, en de grootste angst van haar vader was dat haar toekomstige in een deel van het land zou wonen dat enkel te bereiken was via ‘de tunèl’ of – zo mogelijk nog erger – ‘Brussel’. Even later in het gemeentehuis zei Marijn, de aanstaande van Candice, langs zijn neus weg dat zijn huis in Binkom stond, deelgemeente van Lubbeek, en je zag zijn schoonvader in gedachten de route uitstippelen en tot het besef komen dat de files van dit land voor de experts van ‘Blind getrouwd’ een veel minder belangrijk criterium zijn dan voor hem.

Hoe die experts de duo’s in het programma dan wel samenstellen, daar blijven we het raden naar hebben. Bij de première van ‘Blind getrouwd’ op de Vlaamse tv, ondertussen vijf jaar geleden, ging het nog vaak over de magische formule waarmee bedenker en klinisch psycholoog Gert Martin Hald de liefde in wiskundige termen had proberen te vatten en het programma begon toen ook met enkele scènes waarin het team van seksuologen en psychologen mogelijke duo’s tegen elkaar afwoog. Die aandacht voor de wetenschappelijke kant van de zaak is gaandeweg verminderd, samen met het aantal keer dat Hald aan het woord mag zijn in de eerste afleveringen. Nu krijg je nauwelijks nog een inkijk in hoe de koppels tot stand zijn gekomen, behalve dan dat ‘allebei huisdieren hebben’ of ‘allebei van muziek houden’ tot aanbeveling strekt. Het dichtst dat we in de eerste aflevering bij een verklaring kwamen, was toen iemand opwierp dat Davy ‘eerder gereserveerd en gesloten is’ en Wim Slabbinck, net zo spontaan en natuurlijk als koning Filip tijdens een kersttoespraak, mocht zeggen: ‘Als je het zo stelt, dan denk ik dat Hanne wel goed bij hem zal passen’.

Maar al is de procedure bij ‘Blind getrouwd’ even ondoorzichtig als de partijfinanciering in België, met de slaagkansen van de twee duo’s uit de eerste aflevering leek het goed te zitten. Zeker Davy en Hanne pasten inderdaad goed bij elkaar: een stotteraar en een blozer, beiden wat onbeholpen en onzeker maar vastberaden om er het beste van te maken. Dat Davy bij de eerste kus Hanne zijn wang aanreikte in plaats van zijn lippen, kon de stemming niet drukken, en toen later bleek dat de jongeman tijdens het fietsen op de rollen alleen maar ‘F.C. De Kampioenen’ kijkt en niet eens een auto bezit, was zelfs dat voor zijn vrouw geen bezwaar. Of ze hun wittebroodsweken, die vanwege corona nog intenser zullen zijn dan in een normaal seizoen, zonder kleerscheuren doorkomen, en of Davy daarna wel een trekhaak heeft, zijn geen vragen waar ik nachtenlang wakker van lig. Maar het is nog altijd geen opgave om te volgen waar het met de koppels in ‘Blind getrouwd’ heen gaat, en dat kan ik van weinig datingprogramma’s op tv zeggen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234