null Beeld BBC / HTM Televison /Steffan Hil
Beeld BBC / HTM Televison /Steffan Hil

tv-tips'Bloodlands'

Bloedband in ‘Bloodlands’: ‘Mijn vader is uiteindelijk dankbaar dat ik zijn zoon ben’

Redactie

Tom Brannick, een door de wol geverfde Noord-Ierse politie-inspecteur, krijgt een ontvoeringszaak toegewezen die hij al snel weet te linken aan een twintig jaar oude cold case: de moord op zijn eigen vrouw. Ziedaar de pitch van ‘Bloodlands’, een in eigen land op lovende kritieken onthaalde en nu gelukkig ook bij ons te bekijken BBC-reeks waarin – hoe kan het ook anders met een serie die zich in Noord-Ierland afspeelt? – het nu weer brandend actuele conflict tussen katholieken en protestanten nooit veraf is. De hoofdrol is voor James Nesbitt, die zelf in een protestants gezin is opgegroeid.

JAMES NESBITT (56) «Een paar jaar geleden liep ik op een feestje in Londen Jed Mercurio tegen het lijf, de maker van ‘Line of Duty’. Het zat me al langer dwars dat ik nooit in aanmerking was gekomen voor die serie, die per slot toch in Noord-Ierland wordt opgenomen, dus ik besloot mijn stoute schoenen aan te trekken: ‘Komaan Jed, wanneer gaan we nu eindelijk eens samenwerken?’ En kijk eens aan: niet veel later kreeg ik het script van Jeds nieuwste project toegestuurd. Ik las het, en ik wist meteen: ‘Dit is een kolfje naar mijn hand.’»

– Hoezo?

NESBITT «Ik kon me met Tom Brannick identificeren. Hij is een stille kracht, een man die veel heeft meegemaakt in zijn leven, maar die daar nooit openlijk over zal praten. Hij speelt bovendien rugby, iets wat ikzelf ook jarenlang gedaan heb toen ik nog schoolliep. In die tijd kende ik ook veel politieagenten – een groot deel van mijn familie zat in het korps – dus door in Toms schoenen te gaan staan, bewandelde ik vertrouwd terrein.»

– Ook letterlijk.

NESBITT «Klopt, ja: ik woon al 35 jaar in Londen, maar Noord-Ierland zal altijd mijn thuis blijven. Laat ik het zo zeggen: ik heb Noord-Ierland nooit echt verlaten, en Noord-Ierland heeft míj nooit echt verlaten. Prachtig dus dat ik de kans heb gekregen om er nog eens te filmen, al heb ik wel ontzettend afgezien toen we op de eilanden van Strangford Lough (een inham van de Ierse Zee, red.) zijn gaan filmen. Het was daar zo ontzettend koud, met die snijdende wind die je tot in je botten voelt, dat ik bij momenten niet in staat was om te praten: mijn kaak was simpelweg verlamd.

»Maar het mooiste aspect van die draaiperiode in Noord-Ierland was dat ik eindelijk weer eens veel tijd met mijn vader kon doorbrengen. In augustus is hij op 91-jarige leeftijd overleden: je kunt niet geloven hoe blij ik ben dat we in de maanden voordien, toen hij nog verbazend goed bij de pinken was, herinneringen hebben kunnen ophalen, en hebben kunnen praten over het leven. Bij momenten was dat moeilijk en zwaar, maar uiteindelijk zijn we toch samen op een punt beland waarop ik hem aankeek en besefte dat hij dankbaar was dat ik zijn zoon ben. En zo heb ik dankzij ‘Bloodlands’ één van de belangrijkste momenten uit mijn leven beleefd.»

Bloodlands
Eén, vrijdag 30 april, 20.35, ook te zien op VRT NU

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234