Bloodshot Beeld Sony
BloodshotBeeld Sony

FILM★★★☆☆

‘Bloodshot’ is je reinste camp met vindieselige oneliners

In de allereerste scène van ‘Bloodshot’ zien we hoe de in een mariniersoutfit gestoken Vin Diesel met een geweer in de aanslag – het soort schiettuig dat wij, gewone stervelingen, niet eens zouden kunnen óptillen – rondsluipt door de steegjes van de Keniaanse stad Mombassa – zie het aan de draden hangend wasgoed boven zijn gehelmde hoofd onheilspellend wapperen. ‘Four hostages down!’, roept iemand in zijn oortje, waarna hij fluks een granaat ontkurkt en onder het grommen van ‘Breaching now!’ een huis naar binnen dieselt alwaar hij de schurken één voor één afknalt.

Erik Stockman

Oh yeah, dít is waar wij in deze rare tijden op zaten te wachten: een volstrekt onzinnige en heerlijk ridicule B-film waarin de booswichten tijdens de lijf-aan-lijf-duels ‘Uhhh-oehhh! Uhhh!’-kreetjes slaken, waarin de botten ouderwets mogen kraken en waarin de lavabo’s na één welgemikte kopstoot in duizend stukken mogen vallen.

Met Ray Garrison, die marinier, loopt het overigens niet goed af: hij wordt aangevallen, verdoofd, gekidnapt, tussen enkele andere runderen vastgebonden in een slachthuis, en tenslotte beestachtig vermoord door een wel héél boosaardig grinnikende psychoot die eerst nog een dansje doet op ‘Psycho Killer’ van Talking Heads. Om vervolgens tot bewustzijn te komen in een high tech-laboratorium waar Guy Pearce hem uitlegt dat hij opnieuw tot leven werd gewekt (‘Het spijt me dat ik u dit moet vertellen, maar u was dood’), en dat de biomechanische wezentjes die nu in zijn aderen rondzwemmen, nanieten geheten, van hem een onkwetsbare superheld maken. De miljarden microprocessoren die zich nu in zijn hersens bevinden, laten hem dan weer toe om een jet gulfstream te leren besturen door in enkele seconden tijd de handleiding naar z’n brein te downloaden. Vreet dát, Neo!

Bloodshot Beeld Sony
BloodshotBeeld Sony

U heeft het al geraden: ‘Bloodshot’, een film die door de coronacrisis van de bioscoop verhuist naar uw huiskamer, is je reinste camp, maar het is tenminste geníetbare camp. De kenners onder u weten wellicht dat Bloodshot niet afkomstig is uit de stal van Marvel of DC Comics, maar dat hij de allereerste superheld is die werd losgelaten uit het arsenaal van Vailant Comics, een uitgeverij die ook onderdak biedt aan minder gekende figuren als Doctor Eclipse, Ivar The Timewalker en – de naam alleen al – Master Darque. Echt origineel kun je de wordingsgeschiedenis van Bloodshot niet noemen: het thema van de tot cyborg omgebouwde soldaat is in de popcultuur al vaker opgedoken (‘Universal Soldier’, iemand?), terwijl Bloodshot himself met die zelfhelende krachten wel de neef lijkt van de eveneens onkwetsbare Wolverine.

De makers doen ook hun best om wat uitdagende ideetjes over de manipuleerbaarheid van het geheugen naar binnen te smokkelen, maar omdat die ideeën ten allen tijde ondergeschikt blijven aan de kinetische actie en de speciale effecten wordt ‘Bloodshot’ nooit zo prikkelend als ‘The Matrix’, ‘Total Recall’ of ‘Minority Report’. Wie evenwel een voorliefde heeft voor blinkende trash zal ongetwijfeld smullen van de actietaferelen (met als hoogtepunt het gevecht tussen Bloodshot en de man met het impressionante exoskelet op het dak van een naar beneden zoevende buitenlift) en van de vindieselige oneliners: ‘Ik had een vrouw... (laat de stem nog wat dieper zakken) En hij heeft haar van me afgenomen!’

Eigenlijk is het simpel: ofwel haalt u voor ‘Bloodshot’ uw snotneus op, ofwel (en nu laten wij de stem nog wat dieper zakken) trekt u een blik bier open, gooit u uw voeten op uw salontafel en kijkt u met een brede grijnslach naar Vin die in zijn zwarte onderlijfje en met een verbeten trek om de mond gewichten zit te heffen terwijl op de geluidsband triomfantelijke muziek weerklinkt. Laat de botten kraken!

‘Bloodshot’ is vanaf vandaag verkrijgbaar via iTunes, Google, xbox en Rakuten TV. Bekijk hieronder de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234