null Beeld

tv-tips'Boerke'

‘Boerke’ doet het licht uit op Canvas: ‘Opgegroeid met Gummbah en Kama’

Vorige week maandag, rond tien voor elf ’s avonds, kraakte Pieter De Poortere thuis in Gent een flesje Rochefort 8 (‘De 10 is me te zwaar.’). Het mocht ook wel: ruim zeven jaar nadat hij met productiehuis De Hofleveranciers een verbintenis was aangegaan om zijn internationaal succesvolle strip ‘Boerke’ te animeren, zond Canvas – eindelijk! – de eerste van 52 korte afleveringen uit over de even woordeloze als besnorde antiheld.

Noud Jansen

PIETER DE POORTERE «Zeven jaar lijkt misschien lang, maar in de animatiewereld is het niet zo uitzonderlijk. Hét grote probleem is dat een animatieserie ontzettend duur is: een animator werkt vijf tot acht seconden per dag af, terwijl er voor ‘Boerke’ in totaal 104 minuten geanimeerd moesten worden – reken maar uit. Ik heb dus veel geduld moeten oefenen, al is dat voor mij niet zo’n probleem: ik ben een geduldige, en ook een vasthoudende mens. Als ik iets in mijn hoofd heb, bijt ik me erin vast.»

HUMO ‘Boerke’ wordt al enkele maanden op de Franse tak van het betaalkanaal Adult Swim uitgezonden, onder de naam ‘Dickie’. Hoe wordt het daar onthaald?

DE POORTERE «Geen idee: door corona heb ik geen enkel strip- of animatiefestival kunnen aandoen – dé manier om in contact te komen met buitenlandse fans. Ik merk wel dat ze in geen enkel land waar ‘Boerke’ wordt uitgegeven, gewend zijn aan de sarcastische humor die hier in Vlaanderen mainstream is. Als levenslange Humo-lezer ben ik opgegroeid met Gummbah, Kama en Cowboy Henk: dat soort humor is in ieder ander land regelrecht revolutionair.»

HUMO In één aflevering zien we een personage dat als twee druppels water op Amy Winehouse lijkt zichzelf de vernieling in drinken en de crematieoven in gaan. Vrees je geen kwaaie reacties?

DE POORTERE «Ach, als je daar op voorhand al benauwd over bent, moet je niet aan humor beginnen. In mijn laatste album, ‘Boerke ontgoocheld’, staat een strip over de dood van Ayrton Senna, de beroemde formule 1-piloot. Die heb ik op mijn Instagram gepost, waarna er veel commentaar is gekomen uit Brazilië. Maar so what? Online hebben mensen overal commentaar op. Daarbij: de werkelijkheid is altijd veel erger dan wat ik in mijn strips laat zien.»

HUMO In de twintig jaar dat ‘Boerke’-de-strip bestaat, heb je alles altijd alleen gedaan. Was het niet lastig om de verantwoordelijkheid deels uit handen te moeten geven?

DE POORTERE «Op zich is het leuker om alleen aan jezelf verantwoording te moeten afleggen, maar de voldoening is wel erg groot wanneer je je figuurtjes ineens ziet bewegen, en er stemmetjes, muziek en geluiden bij hoort. Die muziek – van de hand van Flip Kowlier – en ook de regie heb ik grotendeels uit handen gegeven, maar op vormelijk gebied ben ik streng geweest: ik wilde geen millimeter afwijken van wat het in mijn ogen moest zijn. Natuurlijk, het blijft animatie: als je op het einde vaststelt dat je een achtergrond liever geel in plaats van groen had gehad, dan kun je daar voor je goed fatsoen niet meer op terugkomen. Maar mij hoor je niet klagen: mijn natte droom is in vervulling gegaan.»

Boerke
Canvas, maa. tot don., omstreeks 23.00

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234