null Beeld VMMA
Beeld VMMA

FILM★★★★☆

Borat

Waarschuwing: 'Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan' kreeg van de Amerikaanse keuringscommissie een R-rating mee 'for strong crude and sexual content including graphic nudity and language'.

Erik Stockman

Vrij vertaald: deze film is smakeloos, goor, grotesk, en bevat zware beledigingen aan het adres van zowat elke etnische en culturele minderheid (vooral homo's en Joden). Het is ook veruit de beste mockumentary die u dit decennium te zien zult krijgen. De film is een neerslag van de avonturen van journalist Borat Sagdiyev (eigenlijk een typetje van de geniale Britse komiek Sacha Baron Cohen), die vanuit zijn dorp in Kazachstan naar Amerika trekt om een televisiereportage te draaien over het leven in de U.S. of A. Wat Borat in de States allemaal uitsteekt is, behalve onwaarschijnlijk grappig, ook behoorlijk ontluisterend: zonder ook maar één nanoseconde uit zijn rol te vallen, slaagt Sacha Baron Cohen erin de Amerikanen - sómmige dan toch - te ontmaskeren als racistische, paranoïde en homofobe ventjes. De lol vangt aan wanneer Borat bij aankomst in New York enkele autochtonen tracht te begroeten. Nu zouden wij het misschien ook wel griezelig vinden als we op de metro naar Stokkel zouden worden aangeklampt door een rare Kazach die aanstalten maakt om ons drie kussen te verkopen, maar wij zouden waarschijnlijk niet reageren met een woest geformuleerd: 'Blijf van me af of ik sla je in mekaar.' Wisten wij veel dat dit nog maar de voorbode was van veel méér schokkende taferelen. Tijdens het interview met een feministische actiegroep, waarbij Borat enkele matrones droogjes voorhoudt dat het brein van een vrouw niet groter is dan dat van een eekhoorn, rolden wij nog onbekommerd over de vloer van het lachen, maar wanneer onze schelm te gast is op een rodeo wordt de toon ronduit grimmig: 'Je zou die snor moeten afscheren,' vertrouwt de redneck-directeur van de rodeo Borat toe. 'Met die snor lijk je op een moslim. En dat soort lusten wij hier niet.' Jawel, we hebben geschaterd om 'Borat' - tijdens het naaktgevecht liepen we van het lachen bijna een hartstilstand op - maar bij het zien van die rodeoscène liepen de rillingen ons over de rug. Af en toe kun je je niet van de indruk ontdoen dat sommige situaties, zoals de overnachting bij het Joodse koppel, in scène zijn gezet - dat merk je aan de wijze van monteren - en de uitsmijter met het hoertje vonden we te melig. Maar meer valt hier echt niet op aan te merken, en dus krijgt 'Borat' ook van ons een R-rating: met de R van retegoed.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234