Boss Level Beeld Humo
Boss LevelBeeld Humo

Film★★★½☆

‘Boss Level’ is alsof je naar een ‘Groundhog Day’ met John Wick kijkt

De nieuwe actiefilm van Joe Carnahan (‘Narc’, ‘The Grey’) wordt in de meeste reviews en commentaren omschreven als een combinatie tussen ‘Groundhog Day’ en ‘John Wick’. Nu moet u even een secondje of twee de tijd nemen om de impact van die omschrijving als een stukje chocolade of als een LSD-papiertje op uw tong te laten smelten.

Erik Stockman

‘Groundhog Day’, de onverwoestbare classic met Bill Murray als de in een tijdlus gevangen zittende Phil de weerman, meets ‘John Wick’, de kinetische actieknaller met Keanu Reeves als de door tientallen huurmoordenaars opgejaagde wraakengel. Wel: ofwel heeft u nú al afgehaakt (byebye!), ofwel heeft er zich nú al een brede grijns op uw gezicht afgetekend – en in het laatste geval bent u helemaal klaar voor deze time loop-actieflick over een ex-elitesoldaat (Frank Grillo!) die ochtend na ochtend brutaal uit zijn slaap wordt gewekt door een killer die hem aan stukken probeert te hakken met een machete.

De ex-elitesoldaat heet Roy Pulver, en wie bij het aanhoren van die naam (alleen actiehelden in Hollywoodfilms zijn in staat om Roy Pulver te heten) niet luidop begint te grinniken, hoort écht niet thuis in deze genietbare film waarin Grillo het coolste leren jasje mag dragen sinds dat van Tom Cruise in ‘War of the Worlds’. De accuratesse en vooral de kalmte waarmee Pulver de gevaren ontwijkt – hij weet precies wanneer hij moet wegduiken voor die flitsende machete en weet exact achter welke pilaar hij moet gaan staan om de kogelregen te ontwijken die wordt uitgebraakt door de legerhelicopter die intussen voor zijn raam is komen hangen - wijzen erop dat Pulver dit gewelddadige ochtendriteel al vaker heeft beoefend: 139 keer, om precies te zijn.

En dit vormt nog maar het startschot - of liever gezegd: het startspervuur - van een lange dag waarin Pulver op de meest uiteenlopende manieren wordt belaagd door een pluimage van killers, onder wie een vrouwelijke ninja met een voorkeur voor het afhakken van hoofden en een dwerg (Pulver: ‘That fucking weirdo dwarf’) met een pet die kleefbommen op zijn rug bevestigt. Soms valt hij morsdood op straat te pletter of wordt hij aan gort geblazen, op een goede dag lukt het hem om zes of zeven tegenstanders te verslaan, maar nog nooit heeft Pulver zijn lijdensweg langer kunnen rekken dan 12u47, wanneer de killers hem altijd weer te grazen nemen in een eethuisje. Waarna het spel de volgende ochtend opnieuw begint. O ja: in dat eethuisje zit, stilzwijgend aan een tafeltje in de achtergrond, een sympathieke Chinese kampioene in het zwaardvechten (Michelle Yeoh!) waarvan je meteen voorvoelt dat ze later in het verhaal een rol van belang gaat spelen. Yep, dit is het soort film waarin men in een doordeweeks eethuisje een mythische Chinese meesteres van het zwaard kan zien zitten.

In het begin heeft Pulver geen flauw idee hoe hij in die duivelse timeloop is geraakt, of waarom die moordenaars zijn vel willen, en een deel van de fun zit ‘m natuurlijk in het doorgronden van de redenen waarom hij de pineut is. Maar onze kop eraf (en die van Pulver ook, maar dan letterlijk) als Kolonel Clive Ventor (Mel Gibson!) er niet voor iets tussenzit, een bebaarde booswicht die zich met een knoert van een sigaar tussen de lippen ophoudt in een basis die niet zou misstaan in een James Bondfilm uit de jaren ‘60. In één van de geinigste scènes heeft Gibson een monoloog over een wild zwijn en een python, en we geven het u op een briefje: het hilarische momentje waarop Mel tijdens die monoloog hijgerig adem schept door de neusgaten, alsof hij in gedachten de geuren van de jungle nog eens opsnuift, hebben wij puur voor de leute ongeveer twintig keer opnieuw bekeken (leve de spoel-tien-seconden-terug-knop).

Over het geheel genomen heeft ‘Boss Level’ iets lekker oldskool, met auto’s die door de lucht vliegen, actiehelden die fluks over afrasteringen wippen en met Pulver die op het moment suprême in beeld verschijnt met het middelzware boordwapen van een helikopter losjes op zijn arm (check hoe hij bij het afvuren van dat ding door de zware terugslag een stapje achteruit dient te zetten). Een actieheld die Roy Pulver heet, een dwerg met een kleefbom, een ninja die de koppen laat rollen en Mel Gibson als de booswicht: man, wat zijn wij dol op dit soort stuff. En u?

Beschikbaar via iTunes, Apple TV, Google Play, Rakuten TV, Telenet en Proximus en vanaf 11 juni op dvd.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234