Brian Dennehy Beeld Humo
Brian DennehyBeeld Humo

In Memoriam

Brian Dennehy: een van de grootste acteurs waarvan niemand de naam kent

Hoe toevallig, hoe vreemd. Vier dagen geleden vroegen we onszelf in een opwelling nog af hoe het met hem was gesteld, en waren we op de Internet Movie Database gaan kijken of hij nog films in de pijplijn had zitten. En nu vernemen we dat Brian Dennehy is overleden.

Erik Stockman

Zijn pagina op de IMDB is ondertussen al aangepast: died, April 15, 2020 (age 81). En dat bedroeft ons enorm, want wij hebben altijd al een boontje gehad voor deze zwaar miskende acteur die, net zoals het legendarische triumviraat Harry Dean Stanton, Donald Pleasance en Ernest Borgnine, in zijn lange carrière meestentijds veroordeeld was tot het spelen van bijrollen. Dat hij behoort tot het speelveld van de Bekende Gezichten Van Wie Haast Niemand De Naam Kent, hield hem overigens niet tegen om drie keer de Top 100 te halen van de Beste Films Aller Tijden die wij vijf jaar geleden voor Humo opstelden.

In Blake Edwards’ schitterende komedie ‘10’ (#100) is hij, in enkele korte maar prachtige scènes, te zien als de begripvolle barman die de met liefdeskramp worstelende componist George Webber (Dudley Moore) goede raad verschaft. En in het actiemeesterwerk ‘First Blood’ (#55) speelde hij de bikkelharde sherrif die Rambo (Stallone) het vuur aan de schenen legt. Maar zijn allermooiste rol ooit, de rol waarin hij liet zien dat er waarlijk een groots acteur in hem schuilging, speelde hij in ‘The Belly of an Architect’ (#76) van Peter Greenaway. Dennehy is Stourley Kracklite, een aan overgewicht lijdende Amerikaanse architect die in Rome een tentoonstelling komt superviseren over zijn idool, de achttiende eeuwse Franse architect Etienne-Louis Boullée. In de negen maanden die volgen stort zijn wereld compleet ineen: zijn Italiaanse medewerkers zitten aldoor de spot te drijven met hem; hij verliest gaandeweg de controle over zijn eigen tentoonstelling; en die felle pijnscheuten in zijn buik voorspellen ook niet veel goeds. Dennehy wiekte in ‘The Belly of an Architect’ op naar de eenzame hoogten waar ook Al Pacino, Jack Nicholson, Anthony Hopkins en Robert De Niro zich bevinden, zo schreven wij indertijd in onze Top 100-review, en daar nemen we vandaag geen woord van terug. Niet dat die krachttoer zijn carrière vooruithielp: na ‘The Belly of an Architect’ werd Dennehy teruggezogen naar de bijrolhel.

'The Belly of an Architect' Beeld IMDB
'The Belly of an Architect'Beeld IMDB

Sta ons tenslotte toe om nog één keer te citeren uit onze review van ‘The Belly of an Architect’. ‘In ‘The Belly of an Architect’ vinden we één van de aangrijpendste scènes terug die we ooit hebben gezien: de geknakte Kracklite die, gezeten op een stoel, door het sleutelgat zit te loeren naar zijn vrouw die ligt te rampetampen met een Italiaan; en wat die scène zo zielroerend maakt is dat Kracklite op zijn beurt vanop de gang wordt gadegeslagen door een onschuldig kind. ‘Ik huil omdat het door het sleutelgat tocht in mijn oog,’ horen we Kracklite tegen het kind zeggen. Waarna de zwaarlijvige architect, als toppunt van misère, als een massief blok ellende door zijn stoel zakt.’

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234