null Beeld VTM
Beeld VTM

kijktip'Out of Office'

Bruno bant de burn-out: ‘Ik zei op alles ja, mijn vrouw heeft me apart genomen’

Burn-outs zijn in opmars, net als tv-programma’s over – modeterm du jour coming up – ‘kwetsbare verhalen’. Niet meer dan logisch dus dat VTM over de brug komt met het wel héél erg naar ‘De Kemping’ ruikende ‘Out of Office’, waarin vijf mensen met een burn-out een half jaar lang de handen uit de mouwen steken op een Kempense zorgboerderij. Presentator (zelf spreekt hij liever over ‘bevoorrechte getuige’) is niemand minder dan Bruno Vanden Broecke.

Noud Jansen

BRUNO VANDEN BROECKE «Toen me gevraagd werd om hieraan mee te werken, spitste ik de oren toen het woord burn-out viel. Want ja, het neemt zo langzamerhand de proporties van een systeemcrisis aan, hè? Iedereen kent wel iemand die diep zit of heeft gezeten als gevolg van een burn-out. Ik ben er trouwens een jaar of vijftien geleden zelf rakelings langs gescheerd, toen ik op alles ja zei. Thuis had ik voortdurend een kort lontje, en ik kon mijn kinderen nauwelijks nog de aandacht geven die ze verdienden. Toen heeft mijn vrouw me apart genomen en gezegd: ‘Je zult moeten wieden in de keuzes die je maakt, want anders loopt dit fout af.’ Gelukkig heb ik mijn schip nog op tijd een andere richting uit kunnen sturen.»

HUMO Is het de bedoeling dat de vijf deelnemers aan ‘Out of Office’ dat ook doen?

VANDEN BROECKE «Ja. Enfin, het idee is dat ze gedurende een half jaar één à twee dagen per week meehelpen op de zorgboerderij, én een biowinkel opzetten waar de producten van de boerderij verkocht worden. Na afloop luidt de grote vraag: keren ze terug naar hun oude job? Of kiezen ze voor iets nieuws?

»Wie van die zorgboerderij bij uitstek een geschikte plek maken om tot rust te komen, zijn de werknemers. Mensen met een beperking, zeggen we dan, maar ik vind het vooral mensen met bijzondere kwaliteiten. Juist doordat ze erg in het hier en nu leven, hebben ze de deelnemers ongelofelijk snel op hun gemak gesteld. Hoe fragiel, lichtgeraakt en gestrest ze soms ook waren toen ze arriveerden. Het is eigenlijk gek: je raast en raast maar door in je leven, en je raakt alle gevoel voor richting kwijt zonder het zelf door te hebben. Maar dan komt Kristi (één van de werknemers, red.) even je schouders masseren, en in één klap valt alles van je af. Het klinkt klef, ik weet het, maar het is nu eenmaal zo.»

HUMO Wat hoop je dat dit programma zal bewerkstelligen?

VANDEN BROECKE «Ik hoop dat het mensen inzicht zal bieden in het fenomeen burn-out. En, wie weet, dat het bijdraagt tot het besef dat het géén goeie zaak is om bedrijven alleen op meetbare data te laten draaien en de menselijke component buiten beschouwing te laten. Elon Musk die 3.400 man op straat zet met één mail? Volgens mij wijst dat erop dat we aan het einde van een slingerbeweging zitten. Mensen naar waarde schatten, ze het af en toe wat rustiger aan laten doen: mijns inziens zal dat op termijn veel productiever zijn.»

Out of Office
Om 20.45 op VTM

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234