null Beeld Netflix
Beeld Netflix

tv-tip'Tiger King'

Carole Baskin vs. ‘Tiger King’: ‘De mensen schreeuwden dat ze mij wilden vermoorden’

Redactie

Anderhalf jaar nadat ‘Tiger King’ dankzij de waanzinnige verhalen over de excentrieke tijgereigenaar Joe Exotic de wereld veroverde, keert de Netflix-documentaire terug voor een tweede seizoen. Zal ditmaal niet meer te zien zijn: Carole Baskin, de dierenrechtenactiviste op wie Joe een huurmoordenaar afstuurde. Baskin weigerde elke medewerking aan het tweede seizoen omdat Joe en zijn vrienden haar in de eerste reeks vrijelijk mochten beschuldigen van moord op haar man, die zij volgens hen aan de tijgers zou hebben gevoerd. De vrouw spande vorige week zelfs nog een rechtszaak in om de release van ‘Tiger King 2’ tegen te houden, omdat haar gezicht alsnog opduikt in de trailer.

CAROLE BASKIN «Rebecca Chaiklin, één van de regisseurs van ‘Tiger King’, heeft in het voorjaar nog contact met mij gezocht en gevraagd of we ‘onze problemen konden uitpraten’. Ik stond er eerlijk gezegd van te kijken dat ze nog het lef had om mij op te bellen nadat ze mij zo had verraden. ‘Als jullie het echt willen goedmaken,’ heb ik haar gezegd, ‘zorg er dan voor dat het nieuwe seizoen toont dat alle vreselijke dingen waar ik van beschuldigd ben op niets steunen. Maar voor de rest wil ik er niets mee te maken hebben.’»

– Wat verwijt je de makers van ‘Tiger King’ precies?

BASKIN «Toen ik instemde om mee te werken, dacht ik dat het om een reeks over dierenbescherming ging, een soort ‘Blackfish’ voor katachtigen (naar de bejubelde docu uit 2013 over het lot van orka’s in gevangenschap, red.). Maar uiteindelijk bleek het een freakshow te zijn, met de meest bizarre figuren en hun waanzinnige verhalen. Bovendien konden al die mensen zonder veel weerwoord zaken verkondigen over mij en wijlen mijn man Don Lewis die helemaal uit de lucht gegrepen zijn. Ja, we weten nog altijd niet wat er met hem is gebeurd, maar de onderzoekers hebben zelf verklaard dat ik nooit een verdachte ben geweest: dat zegt toch genoeg? Maar Joe en die andere dierenbeulen mochten mij van moord beschuldigen en de complottheorieën die ze al jaren rondspuien vertellen aan miljoenen kijkers. Omdat het zo’n sappig verhaal is, en omdat het zo makkelijker was om de reeks verkocht te krijgen aan Netflix.»

– Wanneer had je door dat de reeks zoveel aandacht zou besteden aan Dons verdwijning?

BASKIN «Op hetzelfde moment als de rest van de wereld: toen ik de reeks bekeek op Netflix. Nadat de eerste trailer uitkwam, hebben we nog contact opgenomen met de makers en gevraagd: ‘Jullie hebben toch gezegd dat Joe Exotic maar vijf minuten te zien zou zijn?’ Maar plotseling wilden ze niet meer met ons praten. Dus zijn mijn man en ik in de zetel gaan zitten en hebben we de reeks gebingewatcht. De hele tijd zat ik te denken: er komt vast een moment waarop duidelijk wordt dat er niets van Joes verhaal klopt, dat het verzinsels zijn. Maar de makers lieten al die valse beschuldigingen en roddels gewoon in het rond vliegen, met alle gevolgen van dien.»

– In die eerste weken werd ‘Tiger King’ in bijna 70 miljoen huishoudens ter wereld bekeken. Wat waren de gevolgen voor jou?

BASKIN «Mijn telefoon is beginnen te rinkelen en de volgende drie maanden heeft hij niet meer stilgestaan. En telkens als ik opnam, hoorde ik iemand schreeuwen dat ze mij wilden vermoorden, dat ze mijn familie wilden vermoorden, mijn dieren… Mijn leven is drie maanden lang een hel geweest. Het enige positieve aan ‘Tiger King’ is dat de reeks het debat over tijgers in gevangenschap weer geopend heeft in de VS. Met een documentaire die enkel over het droevige lot van die dieren ging, was dat misschien minder goed gelukt.»

Tiger King – seizoen 2
Vanaf 17 november op Netflix

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234