null Beeld

tv-tips'Mrs. America'

Cate Blanchett en de antifeministe: ‘Mijn moeder vroeg: 'Hoe kun je nu zo'n vrouw spelen?’’

Redactie

Het lijstje met Hollywoodsterren die het witte doek inruilen voor het kleine scherm is weer wat langer. In ‘Mrs. America’, een minireeks die 's zaterdags op CAZ loopt, ziet u niemand minder dan tweevoudig Oscarwinnares Cate Blanchett aan het werk, in haar eerste hoofdrol voor tv. Blanchett speelt Phyllis Schlafly: een bij ons vrijwel onbekende vrouw die een grote impact heeft gehad op het Amerikaanse politieke leven van de laatste decennia. Schlafly trok in de jaren 70 ten strijde tegen het Equal Rights Amendment, dat gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de grondwet zou verankeren, en tegen wat zij beschouwde als het verdorven, linkse en feministische Amerika. Ze lag mee aan de basis van de conservatieve beweging die in de jaren 80 onder Ronald Reagan tot bloei zou komen en die ook een belangrijke rol speelde in de verkiezing van Donald Trump. Schlafly's laatste boek, dat in september 2016 postuum verscheen, heette niet toevallig ‘The Conservative Case for Trump’.

CATE BLANCHETT «Phyllis Schlafly is een omstreden figuur, dat is het minste wat je kunt zeggen. Toen mijn moeder hoorde wat mijn volgende rol zou worden, zei ze: ‘Hoe kun je in godsnaam zo'n vrouw spelen?’ (lacht) Maar dat zij die vraag stelde, is meteen de reden waarom ik het wilde doen. Ik wilde erachter komen wie Schlafly was, waar haar ideeën vandaan kwamen.

»Je kunt ook niet ontkennen dat haar invloed enorm is. Haar retoriek tijdens haar campagne tegen het Equal Rights Amendment, de manier waarop ze feministen neerzette als anti-Amerikaans en van zichzelf de beschermster van het traditionele gezin en de ‘echte’ Amerikaanse waarden maakte, die hoor je vandaag nog altijd. Soms zelfs luider dan toen.»

- Wat van 'Mrs. America' een heel relevante serie maakt.

BLANCHETT «Absoluut. Je vraagt je af hoe de VS er vandaag zouden hebben uitgezien als het Equal Rights Amendment het toen wél had gehaald. Zouden er wetten gekomen zijn om voor meer gelijkheid te zorgen, niet alleen tussen mannen en vrouwen, maar ook tussen mensen van een andere kleur, of tussen rijk en arm? Zelfs nu is het amendement er nog niet helemaal. Tijdens de opnames van ‘Mrs. America’ heeft Virginia als 38ste staat het wetsvoorstel goedgekeurd, maar omdat de deadline al in 1980 is verlopen, was dat symbolisch.

»Het blijft wel een belangrijk debat: corona heeft opnieuw de ongelijkheid blootgelegd en getoond hoe onevenwichtig de samenleving soms in elkaar zit. We kunnen deze gelegenheid dus ook gebruiken om stappen vooruit te zetten.»

- Heb je ook iets bijgeleerd door Phyllis Schlafly te spelen?

BLANCHETT «Ik heb meer begrip gekregen voor de vrouwen die achter haar zijn gaan staan. Schlafly wist perfect in te spelen op de angsten van de traditionele moeders, die het gevoel hadden dat ze opzij werden geduwd door de feministische beweging, die bang waren voor de toekomst. Zij kon die vrouwen wel bereiken, in tegenstelling tot haar opponenten. Schlafly vertegenwoordigt een bepaalde manier van denken in Amerika, die nu nog altijd sterk is ingeburgerd en die je niet kunt negeren: het individualisme, de afkeer van een sterke staat, de liefde voor tradities... Zolang we die vrouwen niet kunnen overtuigen dat de strijd voor meer gelijkheid ook in hun voordeel is, zullen we nooit winnen.»

Mrs. America
CAZ, zaterdag 20 juni, 18.50

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234