null Beeld

tv-tip'De Europese Raad'

‘Charles Michel mist de wijsheid van een Van Rompuy, hij zal zich nog meer moeten bewijzen’

Vincent Van Peer

U knéttert van nieuwsgierigheid om een blik te werpen achter de schermen van de Europese Raad? Proficiat, u bent blijkbaar niet de enige! De Franse journalist Yann-Antony Noghès hees een camera op zijn schouder om voorzitter Charles Michel en zijn team te volgen bij de onderhandelingen van twee historische akkoorden: het Klimaatakkoord en het Relanceplan van de EU. VRT-journalist Rob Heirbaut waagde zich al aan de daaruit ontsproten documentaire, heden op Canvas.

ROB HEIRBAUT «Ik was wel onder de indruk. Toegegeven, erg véél wordt er niet achter de schermen gefilmd. En wat wel getoond wordt, zal vooraf nauwgezet gefilterd zijn. Maar de documentaire is goed gebracht, spannend qua opbouw en montage, soms zelfs flitsend. Ik moest aan de Netflix-serie ‘House of Cards’ denken, en daar heb ik toch ook altijd met plezier naar gekeken.»

HUMO Voor de beginner: hoe situeert de Europese Raad zich tegenover pakweg de Europese Commissie?

HEIRBAUT «De Raad verzamelt onze regeringsleiders, die samen de grote krachtlijnen uitzetten voor de toekomst. Zij bedenken hoe er moet worden omgegaan met de klimaatverandering, de migratieproblematiek... Omdat die dossiers vaak worden besproken zonder medewerkers erbij, kan er vrijuit gediscussieerd worden. Het is de cockpit van de Europese besluitvorming – daarna is het aan de Commissie om de besluiten in realiteit om te zetten – en het belang ervan valt niet te onderschatten.»

HUMO Ben je in deze docu dingen te weten gekomen waarvan je wenkbrauwen de hoogte in schoten?

HEIRBAUT «Niet echt. Op de eerste vergadering van Charles Michel was er al meteen heibel met Viktor Orbán, maar verrassend is dat natuurlijk niet (lachje).»

HUMO Om ons wat moeite te besparen: hoeveel Humo-sterren zou je geven?

HEIRBAUT «Vier! Veel mensen denken misschien: Europese top? Geeuw, waar is de afstandsbediening? Maar ik zou dat bakje toch maar onaangeroerd laten.»

HUMO Hoe vind jij dat Charles Michel het doet als voorzitter?

HEIRBAUT «De meningen zijn verdeeld. Je merkt dat de docu is gemaakt in overleg met zijn mensen, want zijn rol wordt groter voorgesteld dan hij in werkelijkheid is. We moeten niet denken dat Michel de almachtige baas van Europa is: regeringsleiders die niet meewillen, kan hij niet zomaar een pak slaag geven. Nee, hij is vooral nog jong, hij mist de wijsheid van een Van Rompuy. Hij zal zich nog meer moeten bewijzen in zijn tweede mandaat, als dat er komt.»

HUMO De twee delen van de documentaire gaan over het Klimaatakkoord en het Relanceplan. Hoe pakt de EU de coronacrisis aan, vind je?

HEIRBAUT «De vaccinaties zijn natuurlijk erg goed aangepakt. Maar de regels die verschillen van land tot land... Dat blijft een verschrikkelijke warboel; een lappendeken van maatregelen dat heel verwarrend is voor reizigers, en allerminst een toonvoorbeeld van efficiënt bestuur.»

HUMO Hoeveel sterren?

HEIRBAUT «Toch iets minder, hè: drie is genoeg, me dunkt.»

De Europese Raad
Canvas, maandag 16 augustus, 20.25

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234