null Beeld Streamz
Beeld Streamz

tv-tip'Billie vs Benjamin'

Charlotte Timmers: ‘Dat vind ik zo goed aan ‘Billie vs Benjamin’: links en rechts komen er even dwaas af’

Linkse trut wordt verliefd op rechtse zak en vice versa: het uitgangspunt van ‘Billie vs Benjamin’, een nieuwe Streamz-dramady van productiehuis Shelter, is zo oud als de straat, maar met dank aan de toenemende polarisatie tegelijk ook brandend actueel. Aan de white supremacist van dienst wordt, gesteven Dries Van Langenhove-hemd incluis, gestalte gegeven door Ward Kerremans, Charlotte Timmers is het – uiteraard streng vegetarische – woke grietje.

Noud Jansen

CHARLOTTE TIMMERS «De hamvraag in ‘Billie vs Benjamin’ is: hoe belangrijk zijn fundamentele meningsverschillen als je van elkaar houdt? Helemaal onbelangrijk zijn ze alleszins niet: aan het begin van hun relatie worden de fricties tussen Billie en Benjamin nog weggekust en snel vergeten, maar na een tijdje groeien de spanningen. Dat heeft zeker ook te maken met hun respectieve beste vrienden, die niets in de relatie zien. In mijn geval is dat Marie, gespeeld door Joke Emmers, en bij Benjamin is dat Tommie, een rol van Jeroen Perceval

HUMO ‘Billie vs Benjamin’ heeft ook een verteller: Ruben Block van Triggerfinger, die onder het motto ‘Waarom ook niet?’ blootsvoets in een strandstoel zit.

TIMMERS «Ja, grappig, hè?»

HUMO ‘Jullie dachten dat dit een liefdesverhaal was?’ vraagt hij in de trailer. ‘Zelf heb ik het altijd meer gezien als een verhaal over angst.’

TIMMERS «Daar heeft Tim (Van Aelst, scenarist en regisseur, red.) altijd fel op gehamerd, dat angst aan de basis ligt van het hele conflict. Al bij de casting gaf hij alle acteurs een bundel papieren mee met de titel ‘Het angstmechanisme’. ‘En, heb je het angstmechanisme bekeken?’ vroeg hij heel schattig bij de eerste casting. ‘Ja, Tim, ik heb het angstmechanisme bekeken.’ ’t Kwam erop neer dat mensen zichzelf graag in een vakje steken, omdat het veilig aanvoelt om bij een groep te horen. Iemand uit een andere groep toelaten en openstaan voor zijn of haar argumenten is beangstigend: je zou je vangnet weleens kunnen verliezen.»

HUMO Waar bevind jij je eigenlijk in het politieke spectrum?

TIMMERS «Als je het niet erg vindt, waag ik me liever niet aan die vraag: ik wil geen politieke stempel van welke aard dan ook op mij laten zetten. Ik ben Jeanne d’Arc niet, ik ben een actrice. Laf misschien, maar de agressie die je dezer dagen zowel vanuit linkse als vanuit rechtse hoek opwekt met politieke uitspraken, laat ik liever aan mij voorbijgaan: ik ben van nature iemand die het liefst conflicten vermijdt. Dat vind ik ook zo goed aan ‘Billie vs Benjamin’: links en rechts komen er even dwaas af. Shelter heeft geen kant gekozen, en dat ga ik ook niet doen.»

HUMO Mijn vraag of jijzelf ooit op een Benjamin-achtig type verliefd bent geworden, zal ik maar in de papiermand mikken.

TIMMERS (grinnikt)

HUMO Het kán alleszins werken: kijk naar Nicolas Sarkozy en Carla Bruni.

TIMMERS «Ja, klopt, maar daar speelt macht ongetwijfeld ook een rol. Hoe dan ook wel een serieuze downgrade hè, van Mick Jagger naar Sarkozy? Djiezus zeg, ik zou het wel weten!»

Billie vs Benjamin
Vanaf 17 januari op Streamz

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234