null Beeld BBC Studios / PBS
Beeld BBC Studios / PBS

tv-tipGreta Thunberg: a Year to Save the World

Chill, Greta Thunberg, chill: ‘Ze heeft niet één keer tegen mij geroepen’

Joshua Migneau

Greta Thunberg onderbrak een jaar haar middelbare studies om de wereld te redden, bezocht smeltende gletsjers en zure oceanen, sprak met Angela Merkel en ergerde zich aan Donald Trump. In haar voetspoor: BBC-regisseur Joe Myerscough, die over de kruistocht van de klimaatactiviste de driedelige docureeks ‘Greta Thunberg: A Year to Save the World’ maakte, de komende drie vrijdagen te zien op Canvas.

JOE MYERSCOUGH «Ik las al heel veel verraste reacties. Greta Thunberg staat bekend als het meisje dat roept tegen volwassenen, maar ik heb een dik jaar met haar rondgereisd en ze is niet één keer tegen mij beginnen te roepen (lacht).»

HUMO Wat heeft je nog verrast?

MYERSCOUGH «Ze is erg grappig. Haar humor is droog, clever en zelfbewust. Donald Trump heeft Greta in 2019 weggezet als een boos meisje met de tweet: ‘Chill, Greta, chill.’ Toen hij vorig jaar op Twitter zijn zoveelste tirade over de zogenaamd vervalste verkiezingsresultaten afstak, stuurde Greta: ‘Chill, Donald, Chill.’ (lacht)

»Greta gelooft ook niet dat zij hét antwoord op de klimaatverandering weet. Het enige wat zij wil, is dat mensen de opwarming van de aarde serieus nemen. In de dertig jaar dat we er al over praten, is de uitstoot van CO2 alleen maar gestegen. Zolang dat niet verandert, doen alle conferenties en beloftes er niet toe. Dáár hamert Greta op: ‘Als je dit probleem wilt aanpakken, doe het dan goed.’»

HUMO Eén van de mooiste momenten in de reeks is de ontmoeting tussen Greta en David Attenborough.

MYERSCOUGH (knikt) «Hij is haar held. Attenborough heeft decennialang getoond hoe mooi de wilde natuur is en nu gebruikt hij zijn bekendheid om te laten zien wat er allemaal aan het verdwijnen is.»

HUMO Jullie zijn naar Canada, de VS, Duitsland en Polen gereisd om de gevolgen van de klimaatverandering op te meten. En?

MYERSCOUGH «We zijn gewend om het klimaat als een probleem van de toekomst te zien, maar toen we bij de smeltende Athabascagletsjer in Canada stonden, vertelde een wetenschapper dat de schade daar nu al niet meer terug te draaien valt. De opwarming van de aarde leidt vandaag tot overstromingen in Gdansk en bosbranden in Californië. Zoals Greta meermaals heeft gezegd: ‘We moeten dit behandelen als een crisis.’ Door corona hebben we kunnen zien wat ze daar precies mee bedoelt. Om een pandemie het hoofd te bieden zijn we blijkbaar wel in staat om drastische maatregelen te nemen. Het enige wat we moeten doen, is beslissen dat het klimaat óók zo belangrijk is.»

Greta Thunberg: a Year to Save the World
Canvas, vrijdag 18 juni, 20.35

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234