null Beeld TINA HERBOTS
Beeld TINA HERBOTS

tv-tips'Parlando'

Chris Van den Abeele met wat nieuws: ‘Een nichtje van ‘Winteruur’’

Jeroen Maris

Achteloos over de FM-band slenteren levert al eens een prettige onverwachte ontmoeting op. Met ‘Parlando’, bijvoorbeeld, het programma op Radio 1 waarin Chris Van den Abeele frêle liedjesteksten met zorg beademt, en zo en passant – ‘Parlando’ staat op zondag om middernacht gestald – de melomaan een alibi geeft om de nieuwe week met een uur uit te stellen.

CHRIS VAN DEN ABEELE «Ik wilde iets doen dat drie grote passies van me – radio, muziek en mooie teksten – verenigt. Maanden heb ik lopen sjieken op het idee, ook al omdat het niet iets mocht zijn dat al bestond. Uiteindelijk ben ik met m’n voorstel naar de bazen van Radio 1 getrokken, en daar kreeg ik een voorzichtige ja: samen met Christine Van Tichel, een formidabele technica die van Studio Brussel komt, mocht ik negen afleveringen maken. Een experiment, dus: daarna zou er geëvalueerd worden.»

HUMO Vandaar dat er nergens info te vinden is over ‘Parlando’, en het programma ook nooit officieel aangekondigd werd?

VAN DEN ABEELE (knikt) «Maar intussen hebben we goed nieuws gekregen: we mogen ‘Parlando’ nog minstens tot de zomer maken. Daar ben ik echt heel blij om. Ik loop nu 26 jaar op den BRT rond, en ik heb er al heel veel verschillende dingen mogen doen, maar ‘Parlando’ is met voorsprong het leukste.»

HUMO Het idee: je knipt een lichtje aan boven de tekst van mooie songs.

VAN DEN ABEELE «Aanvankelijk was het plan om alleen platen te spelen waar ook echt een stukje parlando in zit. Maar alleen spoken word zou dat uurtje toch iets te log maken. We zien het breder: alle muziek kan, zolang het liedje maar mooi is en de tekst ontroerend. Je zou ‘Parlando’ kunnen beschouwen als een nichtje van ‘Winteruur’ op Canvas. Iemand komt met een kort stukje tekst, en dan vraagt Wim Helsen: ‘Wat staat hier?’ In ‘Parlando’ doe ik eigenlijk hetzelfde. Songteksten kunnen zo’n bron van lyrische schoonheid zijn!»

HUMO Ik wil de pret niet drukken, maar op zondagavond, tussen middernacht en één, maak je geen radio voor volle voetbalstadions.

VAN DEN ABEELE «Vind ik prima. Ik lees ook nog altijd de nachtelijke nieuwsbulletins, en die hebben me geleerd wat ik stiekem al wist: dat ik floreer tussen tien uur ’s avonds en twee uur ’s nachts. Het tijdstip past ook perfect bij de sfeer van het programma. Je kent vast wel dat schemerige grensgebied tussen waken en slapen: je bent nog nét wakker, maar je hoofd neigt al naar een roezige droom. Daar is dit programma de soundtrack bij: eigenlijk is ‘Parlando’ een muzikale slaappil.»

Parlando
Radio 1, elke zondag, 00.00

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234