null Beeld VIER
Beeld VIER

Televisie★½☆☆☆

‘Cook Ensemble’ op VIER is kijken naar een Zoomvergadering waarop je per ongeluk bent ingelogd

Zouden er veel mensen na een lange dag thuiswerken ‘s avonds de televisie aanzetten om het gevoel te krijgen dat ze in een Zoomvergadering zitten? Het moet haast wel: een betere reden voor het bestaan van ‘Cook Ensemble’ valt niet meteen te bedenken.

Stefaan Werbrouck

In de jaren negentig van de vorige eeuw kon men op de openbare omroep op zondagavond kijken naar ‘1000 Seconden’, een culinair verzetje waarin Herwig Van Hove binnen de tijdspanne die aan het programma zijn naam gaf een driegangenmenu in elkaar moest boksen. Hij kreeg daarbij de hulp van wijlen Felice Damiano, al was diens bijdrage meestal beperkt tot het aanreiken van de ingrediënten en daarna druk heen en weer te rennen door de keuken, waarbij hij de chef telkens net geen zenuwinzinking bezorgde. ‘Cook Ensemble’, dat sinds kort elke weekdag op VIER te zien is, heeft wel wat weg van een hedendaagse versie van ‘1000 Seconden’, maar dan met chocolatier Dominique Persoone in de rol van kok die vooral door wil doen en Jani Kazaltzis als diegene die alles wat moet ontregelen en in de war sturen.

Vanwege de coronacrisis bevinden beide heren zich niet in dezelfde studio maar moeten ze elk in hun eigen keuken koken terwijl ze via videoconferencing met elkaar verbonden zijn - een concept waar de misantropische Van Hove indertijd wellicht meteen voor getekend had. Een publiek is er uiteraard niet maar in elke aflevering zijn er naast de presentatoren nog drie anderen die ook van thuis uit meedoen, waardoor alles er uitziet als een Zoomvergadering waar je per ongeluk op hebt ingelogd: twee gewone Vlamingen, al dan niet samen met partner of kinderen, en één min of meer bekend persoon, zoals Giovanni Kemper, Astrid Bryan of Jamie-Lee Six. Die laatste jongedame werd door Jani geïntroduceerd als ‘het allergrootste fenomeen dat er bestaat op het internet’, een titel die ze voornamelijk dankt aan haar werk voor de nieuwssite TAGMAG: van iemand die het bijna misdadig vindt dat mensen een driekwartbroek dragen, kun je duidelijk niet al te veel zin voor relativering verwachten.

Six was een van de jongste deelnemers die tot nu toe zijn gepasseerd in ‘Cook Ensemble’, maar ze had wel één groot voordeel ten opzichte van Jani en vele andere kandidaten: ze is afkomstig uit Menen, een gemeente die geografisch en taalkundig niet zo ver verwijderd is van Brugge, de thuisbasis van Persoone. Zeggen dat de chocolatier al eens graag een West-Vlaamse uitdrukking gebruikt is namelijk een understatement van het niveau ‘Donald Trump kan niet goed tegen zijn verlies’. De aflevering met Six, waarin iedereen zurkelaardappelen met spiering en zelfgemaakte worst moest bereiden, opende Persoone bijvoorbeeld met de boodschap dat hij hoopte dat ‘de patatjes al gescheld zijn’, want het was de bedoeling dat ze ‘sjette’ zouden ‘gev’n’. Voor ze zelf een worst gingen maken, gaf de man iedereen de raad om eerst ‘het gekapt ollemol in die komme’ doen, en toen Jani vroeg wat er allemaal moest gebeuren tijdens het onvermijdelijke reclameblok, antwoordde de chef simpelweg: ‘Bluv’n kok’n’. Zelfs in 2020 hoeft niet alles ingewikkeld te zijn.

De gewone kijker thuis mag trouwens ook mee bluv’n kok’n: in elke aflevering laat Jani enkele gerechten zien van mensen die de instructies van Persoone live hebben proberen te ontcijferen en dapper genoeg waren om een foto van het resultaat op het internet te zetten - misschien in de hoop om daar een nog groter fenomeen dan Jamie Lee Six te worden. Wij hebben tijdens ‘Cook Ensemble' dan weer pot noch pan aangeraakt, omdat we te druk bezig waren met te hopen dat het coronavaccin snel beschikbaar wordt, zodat we verder gespaard kunnen blijven van dit soort formats.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234