null Beeld Vrt
Beeld Vrt

tv-tip‘De stoel’

Daar is de zomer, daar is ‘De stoel’: ‘Zonder mondmasker kun je helaas niet winnen’

Versoepelinkje hier, gunstig grafiekje daar, maar één vraag blijft tot op heden onbeantwoord: krijgen we deze zomer eindelijk weer ‘De stoel’ zoals we die kennen? Alexander De Croo was ‘bezig’, dus richtten we de vraag maar tot Johan Celen, producer van ‘De stoel’.

HUMO Johan, verlos ons!

JOHAN CELEN «‘De stoel’ is er weer, absoluut. En daar zijn we zelf ook erg opgetogen over (lacht). Nu, er zijn wel enkele aanpassingen nodig. Zolang het verplicht is, roepen we iedereen op om met mondmasker op te dagen. Anderhalve meter afstand bewaren is nu eenmaal moeilijk als iedereen in dezelfde strandstoel probeert te gaan zitten. Het klassieke eindbeeld, de winnaar in de stoel met alle andere gegadigden errond, moet er om diezelfde reden ook nog een jaartje aan geloven. Maar voor de rest proberen we ons zoveel mogelijk aan het originele concept te houden.»

HUMO Moet het reglement dan aangepast worden? Wat doe je als iemand zonder mondmasker als eerste in de stoel gaat zitten?

CELEN «Dan moeten we die persoon helaas diskwalificeren. Wie opdaagt zonder masker zal daar onmiddellijk op aangesproken worden en mag niet in de stoel plaatsnemen. Tenzij hij of zij er thuis nog snel één gaat halen, maar dan is de kans wellicht verkeken.»

HUMO Vorige zomer liep er een aangepaste versie van ‘De stoel’ waarin jullie zelf ter plaatse gingen bij de deelnemers thuis. Verdienstelijke poging, maar het moet gezegd: ik miste het origineel.

CELEN «Wij ook. Als makers moeten we ook durven toe te geven dat het DNA van het programma een beetje zoek was. De kracht om mensen samen te brengen, volgens mij dé kracht van ‘De stoel’, daar hadden we node aan ingeboet omdat we niet op openbare plaatsen konden gaan staan. Maar goed, het belangrijkste was dat alles coronaproof verliep, en vooral: dat er geen zomer voorbijging zonder ‘De stoel’ op televisie.»

HUMO Aan een seizoen van ‘De stoel’ gaat heel wat voorbereiding vooraf. Was het niet lastig dat lang niet duidelijk was hoe de zomer er nu precies zou uitzien?

CELEN «Om die reden hebben we dit jaar iets langer gewacht om alles in gang te zetten. Gelukkig konden we ons dat permitteren: omdat ‘De stoel’ vorig jaar zelf naar de deelnemers trok, hadden we heel wat locaties op overschot. Zo zijn we nu in sneltempo alsnog aan de benodigde veertig plaatsen geraakt. Hetzelfde voor de evenveel voorwerpen die weer meegebracht moeten worden naar de stoel.»

HUMO Blijven er na zoveel edities überhaupt nog ongebruikte voorwerpen over?

CELEN «Dat is elk jaar weer dé uitdaging. We houden daarom nauwkeurig een lijst bij met alles waar we de kijker al eens om hebben gevraagd, zo vallen we zeker niet in herhaling. Een goed voorwerp kiezen lijkt eenvoudiger dan het is: iedereen moet het in huis hebben, maar het mag niet zomaar binnen handbereik liggen. Je moet er idealiter even naar zoeken. En de opdracht moet tegelijk zonneklaar zijn: het laatste wat je wilt is een discussie rond de stoel over wie z’n voorwerp nu het enige juiste is.»

HUMO Die zit.

De stoel
Eén, maandag 5 juli, 19.45

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234