null Beeld

tv-tips'White House Farm'

Dan los je al eens een vijfvoudige moord op: ‘Iets meer dan een schouderklopje had gemogen’

Redactie

In de zomer van 1985 worden op een boerderij in het Britse Essex vijf leden van dezelfde familie dood teruggevonden: het echtpaar Neville en June Bamber, hun dochter Sheila en haar 6-jarige tweeling Daniel en Nicholas. De rechercheurs die de zaak onderzoeken gaan er eerst van uit dat Sheila, die een voorgeschiedenis van psychiatrische problemen had, haar hele familie had uitgemoord en daarna zelfmoord had gepleegd. Maar één politieagent, Stan Jones, gespeeld door Mark Addy, begint adoptiezoon Jeremy Bamber te verdenken en uiteindelijk wordt die berecht en tot levenslang veroordeeld. De zesdelige dramaserie ‘White House Farm’ reconstrueert de hele affaire, die Groot-Brittannië halfweg jaren 80 wekenlang in de ban hield.

MARK ADDY «Ik herinner me nog hoe de zaak uitbrak in 1985 en hoe het gezicht van Jeremy Bamber overal in de journaals te zien was. Hij had een arrogantie over zich heen die goed paste bij de tijdgeest, die hele yuppie-achtige ‘greed is good’-sfeer van de jaren 80. Het is me altijd bijgebleven, en toen ik de kans kreeg om mee te spelen in ‘White House Farm’, heb ik niet geaarzeld.»

- Heb je Stan Jones nog kunnen ontmoeten voor zijn dood in 2014?

ADDY «Neen, maar ik heb wel zijn familie kunnen spreken en ik heb beelden van hem gezien. Stan was wat je nu een 'liaisonofficier' zou noemen, iemand die de familie bijstond op het moment van de gebeurtenissen en niet echt betrokken was bij het onderzoek. Omdat het diensthoofd ervan uitging dat Sheila de rest had vermoord, werd de woning niet beschouwd als een plaats delict, zodat de agenten zonder beschermende pakken heen en weer wandelden en zelfs potentieel bewijsmateriaal opzijgooiden. Stan was degene die zei: ‘Wacht, dit kan niet. We mogen de lijken niet zomaar verplaatsen, zo breng je het hele onderzoek in gevaar.’ De forensische wetenschap stond in die tijd natuurlijk nog in haar kinderschoenen, maar door de gebeurtenissen in White House Farm is de procedure later grondig veranderd.»

- Snap je dat men er in die tijd voetstoots van uitging dat Sheila de dader was?

ADDY «Psychiatrische problemen werden toen heel anders bekeken dan vandaag. Mensen, ook politieagenten, wisten er weinig van af, dus trokken ze al snel de conclusie dat ze ‘doorgeslagen’ was en de rest had uitgemoord. Nu zou niemand daar nog zomaar van uitgaan, maar toen... Ergens is het wel raar dat een tijd die zo dichtbij lijkt tegelijk ook zo veraf kan zijn.»

- Stan was ook degene die Jeremy's toenmalige vriendin kon overtuigen om tegen hem te getuigen. Nochtans heeft hij nooit erkenning gekregen voor zijn rol in het onderzoek.

ADDY «Dat is een groot onrecht: iemand had hem moeten belonen voor al zijn werk. Maar omdat hij boven de hoofden van zijn oversten was gegaan, kreeg hij niet meer dan een schouderklopje. Nu, voor zover ik weet, was dat ook genoeg voor Stan. Hij was gelukkig dat het recht had gezegevierd, dat die twee jongens van 6 en die drie volwassenen niet zinloos waren gestorven. Dat vond hij belangrijker dan een lintje.»

White House Farm
Canvas, zaterdag 28 maart, 20.35

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234