Behind her eyes Beeld Netflix
Behind her eyesBeeld Netflix

Televisie★★★☆☆

Dankzij de finale van ‘Behind Her Eyes’ op Netflix heb je geen spijt dat je de eerste vijf afleveringen ook hebt gezien

Bij sommige series – hallo, ‘Game of Thrones’! – is de finale een smet op een voor de rest redelijk vlekkeloos blazoen, andere reeksen moeten het net hebben van een verrassende ontknoping. ‘Behind Her Eyes’, een nieuwe psychologische thriller op Netflix, zit zonder enige twijfel in de tweede categorie.

Stefaan Werbrouck

Deze recensie bevat spoilers van het begin van ‘Behind her eyes’ maar – wees gerust – niet van het waanzinnige einde.

De alleenstaande moeder Louise raakt tijdens een avondje uit aan de praat met David, een charmante man met een Schots accent en een voorliefde voor dure whisky uit zijn geboortestreek. Er is – sorry, te veel datingprogramma’s gezien de laatste tijd – ‘een duidelijke match’ tussen de twee, maar als er op het einde van de onverwachte ontmoeting een kus volgt, slaat David in paniek en maakt hij zich uit de voeten. ’s Anderendaags gaat Louise naar de groepspraktijk waar ze als secretaresse werkt en ontdekt ze tot haar ontsteltenis dat David een psychiater, haar nieuwe baas én getrouwd is, met de mooie, bleke en erg mysterieuze Adele (gespeeld door Eve Hewson, dochter van U2-frontman Bono).

Ondanks haar voornemen om het puur professioneel te houden, raakt Louise al snel verstrikt in een bizarre driehoeksverhouding met David en Adele. Met de eerste duikt ze het bed in, met de tweede gaat ze, nadat ze elkaar tegen het lijf liepen in de Londense buitenwijk waar ze wonen, koffie drinken, lunchen en sporten. Als blijkt dat beide vrouwen kampen met erg levendige nachtmerries en Adele Louise een trucje leert om haar dromen in een meer positieve richting te duwen, ontstaat er tussen hen zelfs een innige vertrouwensband. Of zoals een andere vriendin het beknopter samenvat: ‘Het klinkt alsof je ze allebei neukt’.

Hoe meer verhalen Louise vanuit twee verschillende hoeken over het huwelijk van David en Adele hoort, hoe meer vragen ze zich stelt bij hun onderlinge dynamiek: is Adele, die als tiener haar ouders verloor bij een brand en in een afkickcentrum heeft gezeten, een vrouw met zware psychologische problemen die hulp nodig heeft, of een manipulatieve heks die Davids leven tot een hel maakt? Is David een gekwelde man die ondanks alles Adeles rots in de branding probeert te blijven of een onverbeterlijke vrouwenversierder die vrolijk vreemdgaat en zijn echtgenote zware antipsychotica voorschrijft om haar willoos en suf te houden? En moet Louise een kant kiezen of er vooral voor zorgen dat ze zich zo snel mogelijk kan bevrijden uit de klauwen van het koppel?

Waar dat allemaal op uitdraait, ontdekt u beter zelf, want de ontknoping is in ‘Behind Her Eyes’ zowat het hele verhaal. Toen in 2017 de thriller van Sarah Pinborough verscheen waar deze miniserie op gebaseerd is, lanceerde de uitgeverij zelfs een reclamecampagne onder de hashtag ‘#WTFThatEnding’, om maar meteen duidelijk te maken dat het geen boek is dat je halverwege weg moet leggen. Voor al wie ‘Behind Her Eyes’ toen niet gelezen heeft, zal de laatste van zes afleveringen dan ook op zijn zachtst gezegd een verrassing zijn, al is het juister om te spreken van een finale waarin de makers het tapijt van onder je voeten wegtrekken, je vervolgens oprollen in datzelfde tapijt en daarna van een bijzonder hobbelige heuvel afduwen.

De verklaring voor alles wat gebeurd is, is weliswaar erg vergezocht en ongeveer even wetenschappelijk verantwoord als de gemiddelde post van een vaccintwijfelaar op Instagram, maar ze slaagt er wel in om je met andere ogen te laten kijken naar wat voorafging; ook naar de zaken waar je je tot dan aan zat te ergeren, zoals het gebrek aan diepgang bij sommige personages of enkele vreemde en weinig logische plotwendingen. Zeggen dat ‘Behind Her Eyes’ gered wordt door het einde, is dan weer een brug te ver: daarvoor lijken net iets te veel acteurs en dialogen overgeheveld uit een thriller die je weleens in het weekend ziet op een zender met het cijfer 5 of 6 in de naam. Maar de eerste vijf afleveringen zijn goed genoeg om ervoor te zorgen dat je blijft kijken, en dankzij de zesde heb je er op zijn minst geen spijt van dat je dat hebt gedaan.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234